Cassandra, 17, är Sveriges starkaste kvinna

Publicerad 2020-08-22

Sveriges starkaste kvinna är – ett barn.

Men det enda som var lite barnsligt med Cassandra Annergrens seger var hur överlägsen hon var.

– Jag vill bli världens starkaste kvinna, säger 17-åringen.

Tänk dig att du lyfter en resväska som väger lite övervikt. Tänk hur tungt det känns när du konkar fram den till incheckningen. Sen multiplicerar du det med fem – och tar en lika tung i andra handen.

Och just det, sen springer du 20 meter.

Har det i generna

Det gjorde Cassandra Annergren, 17, som om hon var lite sen till bussen. Det gav henne en av totalt fem grensegrar vid dagens Strongwoman-tävling som korade Sveriges starkaste kvinna under 82 kilo.

En titel som 17-åringen alltså vann förkrossande överlägset efter bland annat ha vunnit maxlyft i marklyft på 200,5 kg och sprungit snabbast med ett ok på 230 kilo på axlarna. Det trots att tvåan i tävlingen, Bobby Sundberg, slutade femma på VM förra året.

– Det känns väldigt roligt, det är ett mål jag har haft länge, säger hon om totalsegern.

17-åringar som haft målet att vinna Sveriges starkaste kvinna länge är inte så vanliga. Men så är pappa Anders Johansson och har vunnit Sveriges starkaste man tre gånger. Cassandra har själv hållit på med styrkesport i fyra år redan.

– En stor anledning till att jag blivit så stark är att det är så kul att hålla på med. Det roligaste är att man så lätt ser sina framsteg, det blir bara mer vikt på stången.

Cassandra Annergren med bucklan.

Ingen i skolan vågar utmana

Hon håller parallellt på med styrkelyft där hon jagar ungdomsvärldsrekordet i marklyft på 196 kilo (alltså 4,5 kilo under dagens insats). Men Strongwoman-träningen bjuder på något extra.

– Det är så stor variation, man kan träna på så väldigt många olika sätt och måste vara väldigt mångsidig, säger hon.

Favoriten är dock klassiska marklyften men även väskpromenaden Farmers Walk passar hennes starka nypor.

Vågar folk i skolan ens ta i hand med dig?

– Haha, vi hade ett armbrytarbord på min högstadieskola och i början var det många som tyckte om att utmana mig. Men det varade inte så länge.

Du har knäckt många pojkegon?

– Haha, ja.

Det kan bli fler på vägen mot titeln som världens starkaste kvinna.

Följ ämnen i artikeln