Planen: Locka hem världsstjärnorna och värva supertalangerna

Har återkommande möten med stjärnkvartetten

Publicerad 2022-05-27

Första guldet på 30 år.

Men Ystads IF har redan en plan för hur man ska stanna kvar på toppen: föryngra laget och sedan locka hem landslagsstjärnorna.

– Vi vill vara med och tampas om de stora talangerna i Sverige, säger Oscar Carlén.

Ystads IF är svenska mästare i handboll för första gången sedan 1992 efter en oförglömlig kväll i stadens arena.

Det finns redan nu en plan för hur man ska hålla sig kvar uppe i toppen.

Till att börja med får YIF behålla i stort sett hela laget, vilket är i det närmaste unikt för ett mästarlag som brukar tappa både en och två av sina bästa spelare till utlandet efter ett guld.

43-årige Dalibor Doder lämnar. Men det är YIF:s eget val att inte förlänga med veteranen.

In kommer två nya kantspelare: vänstersexan Linus Fernebrand, 27, från IFK Ystad och Ebbe Stankiewicz, 20, från norska Bergen (japp, han är son till gamle stormålvakten Jan Stankiewicz).

Om inte Philip Stenmalm får bukt med sin axel, utan bara kan spela i försvaret i fortsättningen också, kan det även bli aktuellt att värva in en vänsternia.

”Vi vill satsa på yngre”

För Sportbladet berättar tränaren Oscar Carlén att man också kommer att föryngra laget.

– Vi har tankar om en lite annan strategi för hur vi ska jaga Kristianstad och Sävehof de kommande åren.

För trots det färska guldet menar Carlén att man fortfarande jagar Kristianstad och Sävehof som varit dominanterna det senaste decenniet.

– Vi har haft en hög snittålder och min avsikt, vilket också var en del i att jag förlängde mitt kontrakt till 2026, är att kunna jobba lite mer långsiktigt. Vi är inne i en form av generationsväxling. Dado försvinner nu och Kim (Andersson) har ett år kvar.

– Vi vill satsa på lite yngre spelare och vara med och tampas om de stora talangerna i Sverige och utveckla dem. Samtidigt vill vi ha kvar erfarenhet. Philip Stenmalm och Anton Månsson har två år kvar. De står för erfarenheten och så fyller vi på med yngre.

Oscar Carlén.

Träffade stjärnorna i somras

Men samtidigt har man ett hemvändarspår i sin strategi.

Tre av landslagets största stjärnor – Jim Gottfridsson, 29, Niclas Ekberg, 33, och Lukas Sandell, 25 – spelade alla i Ystads IF innan de flyttade utomlands och till den här trion kan vi förstås lägga Lucas Nilsson, 25.

YIF håller en ständig dialog med kvartetten, i vilken alla har sin bas i Ystad när de är hemma i Sverige.

I somras satt Carlén, storsponsorn och vice ordföranden Ingmar Svensson samt sportchefen Marcus Lindgren ner med var och en i stjärnkvartetten.

– Det är viktigt att hålla den kontakten. Man vet aldrig vad som snurrar i en spelares skalle och vad som händer i deras liv. Vi vill visa att vi finns här och att vi tänker på dem; att vi satsar och är tydliga med att vi vill att de spelar här den dagen de vänder hem, om de är redo för det och beredda att göra jobbet, säger Carlén.

Jim Gottfridsson är en av spelarna som Ystads IF hoppas locka hem i framtiden.

”Krävs erfarenhet också”

Mångmiljonären och fastighetskungen Svensson kan få en nyckelroll när det gäller att skapa förutsättningar för att plocka hem storstjärnorna.

– De ska känna att de får hjälp. Har de varit ute i många år behöver de hjälp när de ska hem, säger Svensson.

Även om ni vill föryngra och gå för jättetalangerna och de här spelarna kommer att tillhöra det äldre gardet när de flyttar hem så vill ni gärna satsa på dem, Oscar Carlén?

– Definitivt. Det krävs erfarenhet också i ett lag. Ska vi vara där vi vill vara går det inte att bara bygga på egna produkter och talanger, säger tränaren.