Rasmussen får sparken

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-25

Ledaren i Tour de France skickas hem

Michael Rasmussen

Dansken Michael Rasmussen ledde överlägset Tour de France.

Då sparkades han av sitt eget team, Rabobank.

– Han har brutit mot reglerna, säger stallets talesman Jacob Bergsma till AFP.

– Michael Rasmussen har skickats hem på grund av att han misskött sig och brutit mot teamets interna regler, motiverar Bergsma.

Efter att ha vunnit dagens bergsetapp framstod dansken som en given segrare av hela cykelklassikern. Den 33-årige dansken vann säkert den 16:e etappen efter att ha dragit ifrån amerikanen Levi Leipheimer på sluttampen.

Efter segern ledde Rasmussen sammandraget med över tre minuter med bara fyra etapper kvar att köra. Han sågs då som en given segrare.

Dansken har ända sedan Danmarks Radio i förra veckan avslöjade att han prickats fyra gånger av dopningkontrollanter, omgärdats av rykten av att vara en fuskare.

På onsdagen bemöttes han av burup av publiken.

– Jag har buats ut eftersom det finns en så stor frustration bland fansen och cyklingen. Inte minst efter Vinokurovs positiva test och den frustrationen drabbade mig, sade Rasmussen på onsdagen.

Efter loppet framkom nya uppgifter om att den 33-årige dansken ljugit om var han befunnit sig. Enligt den italienske toppcyklisten Davide Cassani var Rasmussen inte alls i Mexiko som han uppgett både för sitt stall och dopningkontrollanterna. Det var Cassani helt säker på eftersom han själv mötte dansken under en cykeltur i Dolomiterna.

”Något drastiskt måste göras”

– Det är givetvis en anledning till att han fick sparken men det kan komma fram fler. Det ska mycket till att sparka en trolig vinnare i Touren, säger Roberto Vacchi, expertkommentator på Eurosport.

Han tror inte att Rasmussen varit dopad under tävlingen eftersom han testats efter varje lopp i årets Tour.

– Men inför framtiden måste något drastiskt göras för att få bukt med dopningsproblemen. Förbjud alla åkere över 30 år att delta eftersom de har så mycket i bagaget. En hård kollektiv bestraffning men något som kan ge resultat, säger han till sportbladet.se.

Rasmussen förnekade uppgifterna om cykelturen i Dolomiterna, men senare på kvällen fick han alltså sparken av sitt eget stall.

Förklaringen är att han ljugit om var han befunnit sig.

– Vi kan inte säkert säga att Rasmussen har fuskat, men hans lögner om vart han befunnit sig har gjort hela situationen omöjlig, säger tourens tävlingsledare Christan Prudhomme till AP.

Internationellan cykelförbundets ordförande Pat Quinn applåderar beslutet att sparka Rasmussen men tycker att det borde skett mycket tidigare.

– Min omedelbara reaktion var varför inte beslutet togs i slutet av juni, när stallet hade samma information som det har nu, säger han till AP.

Sedan tidigare har två andra stall dragit sig ur tävlingen och det är oklart om Rabobank fullföljer tävlingen.

Efter Rasmussens avhopp leder spanjoren Alberto Contador Tour de France med två minuter till godo till australiensaren Cadel Evans.

Tomas Skoglund, Mårten Lundmark, TT

Följ ämnen i artikeln