Dif:s enda tröst: topplagens tapp

Vi var nog rätt många på Tele 2 Arena (13 065) som trodde på en klar, enkel och tydlig hemmaseger för ett Djurgården som inte förlorat på tolv omgångar mot tabelljumbon Åtvidaberg som inte vunnit på elva.

Så blev det inte. 

I stället blev Djurgården det femte topplaget att tappa poäng i omgång 16.

Robert Laul.

Det oavgjorda resultatet berodde delvis på att första halvlek blev förryckt av en våldsam kollision redan i fjärde minuten.

I huvudrollerna: Djurgårdens mittback Omar Colley och Åtvidabergs mittfältare Tor Öyvind Hovda.

Båda lagen fick under perioder spela med tio man då det krävdes flera läkarbesök innan blod slutat rinna.

Åtvidaberg valde att sy sin spelare samt sätta på honom ett klassiskt Terry Butcher-bandage medan Djurgården först provade en tejpkonstruktion som påminde om en kippa, sedan en variant som förde tankarna till en huckle innan Colley avslutade halvleken med en ännu större ”kippa” (ni får goggla om ni inte vet hur dessa huvudbonader ser ut).

Butcher-kopiorna bet ihop

När de skadeskjutna spelarna väl befann sig på planen stördes de inte så mycket av deras spräckta skallar: Colley vann tre nickdueller inom loppet av 30 sekunder, och debuterande Hovda från Kalmar FF höll ihop ”Åtvids” centrala mittfält på ett föredömligt sätt ända till han tvingades utgå efter en dryg timme.

– Då såg han inget längre, sa Roar Hansen som dock tror att nyförvärvet ska vara tillbaka till nästa match:

– Annars får vi gipsa huvudet på honom.

Med tanke på att båda spelarna i olika omgångar tillbringade flera minuter utanför sidlinjen svängde matchbilden en hel del. Närmast ett ledningsmål var skyttekungen Nyasha Mushewki efter Kerim Mrabtis fräcka bollstöld av Andreas Dahlén och hårda, låga inlägg. ”Super-Mush” uppfann ett helt ny avslut – Mushicletan – när han liggande på marken på rygg sköt bollen över sig och i ribbans överkant (anfallaren hade en vanlig bicycleta i andra halvlek men den gick över målet).

Åt andra hållet hotade Åtvidaberg ungefär lika mycket, och ofta genom ett vägvinnande passningsspel, inte sällan med Kristian Bergström som regissör.

Nyförvärvet fick en kalldusch

På innerplan under pausvilan presenterades långtidsskadade Haris Radetinacs ersättare, sydkoreanen Seon-Min Moon från Östersunds FK, som fick en kalldusch direkt när sprinklersystemet gick igång under intervjun. 

I superettan har Moon endast gjort ett mål och två assist under våren, och utifrån hur Djurgårdens trupp ser ut nu känns Kerim Mrabti som ett mer logiskt val till höger. Mot Åtvidaberg var han lösningsinriktad och bolltrygg även på denna kant.

Båda lagen saknade nyckelspelare, ”Åtvid” hade till exempel fått flytta ner Mauricio Albornoz som mittback men spelade inte alls som den jumbo de är utan klev högt i pressen och störde Djurgården effektivt. 

Topplaget hade svårt att komma fram centralt, de gjorde det bättre på kanterna och till slut var det en snart 39-årig målvakt som räddade poäng åt ÅFF: Henrik ”Fimpen” Gustavsson stod för åtminstone tre så kallade idioträddningar.

– Jag fick precis SMS från en kompis att nu måste Hamrén skärpa sig: ”Fimpen” till landslaget, sa Roar Hansen på presskonferensen.

Borde bytt anfallare

Flera av chanserna var avslut från nära håll av Sam Johnson, och så här i efterhand kan man fråga sig varför Amadou Jawo startade som såg klart mer formsvag ut.

– Vi lät veckans träningar verka fram det, sa Pelle Olsson som betonade vikten av att hålla igång flera anfallare samt att Johnsons målchanser mer hängde ihop med en bra Djurgårdsperiod.

Naturligtvis ett tungt poängtapp för de blårandiga men de kan trösta sig med att inget av toppkonkurrenterna vann i denna omgång. Elfsborg har fortfarande chansen men deras match är som bekant flyttad till senare i sommar.