Burmans mål i comebacken: ”Vill vara med uppe i tät”

Publicerad 2021-01-23

LAHTIS. Jens Burman har kommit tillbaka från ryggproblemen och redo för världscupspremiär (för egen del) i Lahtis.

Och han är tillbaka med stora förhoppningar.

– Man vill ju ändå vara med uppe i tät. Det vill man ju vara, säger 26-åringen inför lördagens skiathlon.

Seniorcupen i Östersund gav positiva svar för Jens Burmans rygg.

Åtminstone positiva nog för att svensken under fredagen fick ge sig ut i spåren i Lahtis inför stundande världscupshelg. Han beskriver träningsåket som bra och positivt.

Följdfrågan är ganska given.

Hur mår ryggen?

– Det är på väg åt rätt håll. I dagsläget ingenting så att det är bara att hoppas att det kommer fortsätta vara bra så man inte får något bakslag, säger Jens Burman till Sportbladet.

”Då får jag i alla fall vara nöjd”

Även om han medger att det är svårt att veta var han ligger inför sin första världscupstävling för säsongen så är förväntningarna höga.

– Jag vill vara med högt upp, säger Burman.

Hur högt siffermässigt?

– Det är så svårt det där med siffror. Jag skulle kunna vara i klungspurt med 20 in på stadion, sluta 20:e och vara fem sekunder efter segraren. Eller så är man tia och två minuter efter... Men placeringsmässigt så vill jag ändå vara med uppe i tät. Om vi säger topp-tio då?

Siffror kan ju syfta på sekunder annars också.

– Tio sekunder efter segraren? Då får jag i alla fall vara nöjd med den här helgen.

Norge tillbaka

Det är inte bara Jens Burman som gör comeback i världscupskarusellen denna helg i Finland. Även Norge, som efter att ha stått över allt internationellt sedan premiären i Ruka nu är tillbaka.

Något som också innebär att den frispråkige Emil Iversen är tillbaka i en mixad zon under fredagen.

En norrman som inte har koll på vilken svensk konkurrens som väntar i Lahtis.

– Jag vet att Calle (Halfvarsson) inte är här i alla fall. Men det är väl bra att Calle är hemma och tränar så han får till formen inför VM, säger Iversen med ett leende.

Replikerar på repliken

När den norske 29-åringen var ute och svingade mot de svenska Tour de Ski-herrarna tidigare i vinter så fick han mothugg, både på och utanför spåret.

Oskar Svensson levererade i Val di Fiemme-sprinten som han skrällartat vann. Och landslagschef Anders Byström konstaterade att:

– Emil får kämpa sig till VM och se om han kan få möta Oskar där.

Emil Iversen skrattar när han får höra den svenska repliken.

– Ja, jag kan ju vara lite stygg mot svenskarna... Oskar är en bra sprinter, inget tvivel om det. Men totalt sett så misslyckades de svenska herrarna i Tour de Ski, även om den där sprintsegern säkert var ett plåster på såren. Jag vill ju att Sverige ska göra det bättre, jag glädjer mig ju inte över det, men de får ta steg för steg, säger Iversen.