Bills ansökan nobbades – får inte gå på årsmötet

Uppdaterad 2021-01-26 | Publicerad 2021-01-19

Två gånger har Bill Romanus, 69 år, ansökt om medlemskap i KGFC utan att bli beviljad.

Nu får supporterklubbens djupt engagerade revisor inte gå på det avgörande årsmötet.

– Det spelar ingen roll om det är division sju eller allsvenskan – det är inte så här man driver en ideell förening, säger han.

Att bli fullvärdig medlem i Kopparbergs Göteborg kostar 500 kronor om året. Alla kan ansöka och därigenom få rösträtt på årsmötena, men i stadgarna står att styrelsen kan ge dig avslag om ”det kan antagas att vederbörande kommer att motverka föreningens intressen”.

En som på sistone velat påverka klubben i sitt hjärta är Bill Romanus. Den fotbollsintresserade 69-åringen började gå på lagets matcher 2018 och erbjöd sig snart att bidra där han kunde vara behjälplig. Bill blev i fjol revisor för supporterklubben KGFC support och ansökte om medlemskap i föreningen.

”Det är helt orimligt”

28 januari röstar klubben om sin framtid. Medan många konkurrenter i damallsvenskan har över 200 röstberättigade medlemmar har de regerande mästarna något tiotal.

Bill Romanus är inte en av dem.

– Jag har inte fått ett tydligt nej, utan snarare har jag inte fått något svar alls. Jag förnyade min fråga alldeles härom veckan, innan beslutet om Häcken kom. Då fick jag ett svar om att min fråga var lämnad till styrelsen, men inget ytterligare, säger han och fortsätter:

– De har bedrivit en jättebra verksamhet. Men det ska vara enkelt att bli medlem. Det är helt orimligt att ha förening som inte är öppen.

I en ansökan från i fjol uppger klubben 25 aktiva medlemmar. Hur ser du på det?

– Jag tycker att det är jättekonstigt. Det är ingen bra grund för att driva en verksamhet.

”Det finns ingen demokrati”

Bill Romanus hoppas att både Häcken och KGFC röstar ja för ett övertagande på sina respektive årsmöten. Själv har han inte gett upp tanken på att engagera sig för sitt lag – men strategin är ändrad.

– Jag ansökte om medlemskap i BK Häcken härom dagen. Så vitt jag vet är jag medlem där nu. Jag laddade också ner deras stadgar och årsredovisning. Det är fullständigt självklart att det ska finnas tillgängligt för den som är intresserad av föreningsdemokrati, men det finns ingenting sådant på Göteborgs FC:s hemsida, säger han.

Häckens fans Getingarna har ställt sig tvekande till att släppa in KGFC med tanke på hur föreningen drivs. Hur ser du på det?

– Jag förstår Getingarnas frågetecken kring föreningsdemokrati, för i KGFC tror jag inte att den finns över huvud taget. Men jag tror – och tycker – att verksamheten skulle passa bra in i BK Häcken.

Hur ser du på storsponsorn och ordföranden Peter Bronsmans agerande?

– Han ska ha en eloge för sitt arbete. Han har varit en viktig och avgörande person för de sportsliga framgångar som föreningen uppnått. Så han ska hedras för det han gjort, men inte hyllas för det han inte har gjort. Det går att hålla två tankar i huvudet samtidigt.