Kungen skippar VM: ”Lite dåligt”

Publicerad 2024-02-18

NOVE MESTO. Carl XVI Gustaf ska se längdtävlingarna i Falun på plats.

Men skidskyttet i Östersund och VM i Tjeckien dyker kungen inte upp på.

– Lite dåligt kanske, men jag fattar att deras schema är knökat, säger Elvira Öberg.

Kungafamiljens idrottsintresse är vida känt vid det här laget, men på skidskytte-VM i tjeckiska Nove Mesto får åkarna klara sig utan kungligt stöd på läktarna.

Carl XVI Gustaf, 77, och drottning Silvia, 80, är inte på plats.

”Kungen är mycket intresserad av vintersporterna och följer med intresse tävlingar och mästerskap, ibland även genom att personligen vara på plats. De svenska framgångarna i årets världsmästerskap i skidskytte följer Kungen dock på distans”, skriver hovet i ett mejl till Sportbladet.

Carl XVI Gustaf.

Ska till Falun

Sedan pandemin har kungen och drottningen sällan besökt några stora mästerskap och de var heller inte på plats på skidskyttets världscupspremiär i Östersund tidigare i vinter.

Däremot planerar kungen att närvara vid Svenska Skidspelen i Falun i mitten av mars.

– De har säkert många åtaganden, så det är nog svårt att välja. De kanske tycker att det blåser lite för kallt i Östersund i början på december..., säger Hanna Öberg.

”Lite dåligt”

Elvira Öberg ställer sig mer tveksam till kungahusets prioriteringar.

– Lite dåligt kanske, men jag fattar att det är enklare att åka till Falun än Tjeckien, säger hon.

Men i Östersund kunde de varit?

– Jo, men jag fattar att deras schema är knökat.

Sebastian Samuelsson var med och förde Sverige till ett smått sensationellt stafettguld på lördagen. Han tycker också att det hade varit kul om kungen var på plats, men är säker på att Carl XVI Gustaf följer tävlingarna på tv.

– Jag har suttit ner med kungen vid något tillfälle och jag vet att han är ett stort skidskyttefan. Klart att det hade varit kul om han var här, men jag förstår att han har väldigt mycket annat att göra.

Följ ämnen i artikeln