Kontroversielle stjärnan ska stoppa superanfallet

Publicerad 2014-02-01

Världskändis över en natt  Hyllad och sågad  Väcker rasistdebatt i USA
 Bästa vännen ihjälskjuten  Räddade brodern från livet som knarklangare

Denvers rekordanfall ställs mot ligans mest fruktade försvar.

I centrum: Kontroversielle Richard Sherman, 25.

– Folk ser mig som en högljudd, arg kille. Det är en missuppfattning, säger Seattle-stjärnan.

Intervjun varade bara i 20 sekunder.

Men det var tillräckligt för att skapa skandalrubriker över hela världen, och göra Richard Sherman till NFL:s mest polariserande superstjärna.

– Jag är ligans bästa cornerback! Om du testar mig med en sorglig passningsmottagare som (Michael) Crabtree, så går det så här. Prata aldrig någonsin om mig, vrålade matchhjälten i Fox direktsändning.

– Vem pratade om dig, frågade reportern nervöst.

– Crabtree! Öppna inte käften om ligans bäste spelare, för jag kommer stänga den på dig illa kvickt!

Två veckor efter semifinalsegern mot San Francisco debatterar USA fortfarande Richard Sherman.

Det ena lägret älskar hans frispråkiga, kaxiga stil.

Det andra lägret har sågat honom skoningslöst – och andelen Denver-fans inför Super Bowl ökade lavin-artat, att döma av sociala medier.

Richard Sherman själv? Han har bett om ursäkt.

”Ingen har någonsin gjort sig själv stor genom att förminska någon annan. Om jag kunde lära dagens unga en läxa skulle det vara: attackera ingens

person. Jag borde inte ha hoppat på Crabtree som jag gjorde”, skriver 25-åringen i en krönika i Sports Illustrated.

Vill bli tidernas bästa

Kontroversen tog fokus från den suveräna säsong Seattles defensiv har gjort.

– Tidernas bästa försvar – det är vad vi strävar efter, säger Richard Sherman.

Själv har han raderat ut anfallare efter anfallare på sin kant (se statistiken här nedan).

– Jag tror inte att speciellt många vågar utmana honom, säger Seattles Kam Chancellor till ESPN.

Han får medhåll av lagkamraten Golden Tate:

– Att kasta mot Shermans sida? Vad tänker ni med?!

Han må ångra sin högljudda intervju. Men värstingstämpeln Sherman fick har han svårt att acceptera.

”Döm inte en persons karaktär utifrån vad han gör på planen. Döm honom för vad han gör utanför arenan, vad han gör för sitt samhälle, vad han gör för sin familj”, skriver han.

Så vad gör Richard Sherman för samhället? Tja, till exempel förser han fattiga skolor med material och böcker. Med en softbollmatch i somras drog stjärnan – som själv har en årslön på i NFL-sammanhang blygsamma 3,5 miljoner kronor – in över 250 000 kronor till elever i utsatta områden.

– Det känns som min plikt. Ingen unge ska behöva lämnas bakom. Det är svårt för dem att göra ansökningsproven när läroböckerna gjordes för 14 år sedan, säger Sherman till San Jose Mercury News.

Och vad gör Richard Sherman för sin familj? Tja, hans storebror Branton tackar honom för hjälpen med att ta sig ur ett kriminellt liv.

– När Richard gick på college började jag sälja droger och hamnade i fängelse. Min lillebror kom dit och sa ”Jag stöttar inte de här gatugrejerna. Följ mig till Seattle så ska vi jobba hårt ihop”, berättar Branton Sherman för Mail Online.

I dag driver Branton en egen marknadsföringsbyrå och jobbar som Richards manager.

Pappan kör fortfarande sopbil

Arbetsmoralen kommer från föräldrarna. Mamman Beverley jobbar med funktionshindrade barn. Pappan Kevin kliver upp klockan 03.45 varje dag för att köra sin sopbil, precis som han gjort i 26 år. När barnen var små brukade Kevin visa upp de ärr han har kvar sedan tonåren, då han blev skjuten i ett gängbråk.

– Jag ville inte att barnen skulle följa i mina fotspår, säger han till Mail Online.

Det var under uppväxten i Compton, Kalifornien, som Richard Sherman fick lära sig vikten av utbildning.

”Om jag kom hem med ett B i betyg, även i ett tufft ämne, så fick jag onda blickar: Det här är inte acceptabelt”, skriver Richard Sherman i Sports Illustrated.

– När Richard kom in på college hade jag gjort mitt jobb. Att få se honom i Super Bowl är grädde på moset, säger pappa Kevin.

Familjen har upplevt tragedi på nära håll.

Den 30 maj 2007 sköts Marcus Peters, 19, ihjäl.

– Killarna var bästa vänner i många år. Richard blev väldigt ledsen. Men han använde det som motivation för att utvecklas till den bästa människa han kunde bli, säger Kevin Sherman till Mail Online.

Tidningsurklippet om mordet hänger fortfarande utanför Richards sovrum i föräldrarnas hem.

För NFL-profilen, med sin examen i kommunikationsvetenskap, är det viktigt att vara en förebild.

Både i Compton och andra problemtyngda städer.

– När någon har banat väg så vågar barnen tro att de kan nå samma mål. De vet att de kan ta sig vidare från staden eftersom de sett det hända, mitt framför deras ögon. Det är inte en dröm längre, säger NFL-profilen.

I efterspelet till den ilskna intervjun för två veckor sedan spårade kritiken stundtals ur. ”Det här visar att rasismen fortfarande lever och frodas”, svarade Richard Sherman efter en kavalkad av Twitter-påhopp.

En sammanställning från IQ Media visade att ordet ”thug” förekom 625 gånger i amerikansk tv dagen efter matchen mellan Seattle och San Francisco.

– Det stör mig eftersom det tycks vara det accepterade sättet att kalla någon för N-ordet nuförtiden. Det är det som gör mig förbluffad. Vad är definitionen av en ”thug”, egentligen? Är det en kille som snackar med folk på fotbollsplanen?, undrade Sherman.

Han jämförde med NHL-matchen mellan Vancouver och Calgary, där ett jätteslagsmål bröt ut två sekunder in i matchen.

– Jag såg det och tänkte, ”och jag är en thug? Allvarligt?”. Jag tycker inte att jag är en skurk. Om jag arresterades tio gånger eller blev avstängd för att ha slagits på planen, då hade jag kunnat acceptera den rollen. Men jag har inte gjort någonting skurkaktigt.

Nobbades för 153 andra spelare

Utbrottet mot Michael Crabtree var en rå, oredigerad inblick i vem Richard Sherman är – men som spelare snarare än som människa. Intensiv, känslosam och driven av en aggressiv vilja att tysta tvivlarna. Inte minst sedan 153 spelare valdes före honom i NFL-draften 2011.

Doug Baldwin har varit lagkamrat med Sherman ända sedan collegeåren på Stanford.

– Hans sätt att vara har stuckit folk i ögonen så länge jag känt honom. Kontroverserna har följt honom, säger Baldwin till Seattle Times.

Och jodå – Richard Sherman kan säga snälla saker om motståndarna, också. Inför Super Bowl öser han beröm över Denver och spelfördelaren Peyton Manning.

– De är ett otroligt anfall, de slår rekord och har en Hall of Fame-quarterback. Tuffare kan det inte bli i en Super Bowl. Det topprankade försvaret mot det topprankade anfallet. Jag är övertygad om att det blir en fantastisk match, säger Richard Sherman.

Följ ämnen i artikeln