Svenskduo i slagläge i British Open

Publicerad 2018-08-03

Madelene Sagström har bombat sig in i toppstriden i British Open.
Mycket tack vare sina långa, raka utslag är 25-åringen på fem under par efter två dagars golf – ett resultat hon delar med Pernilla Lindberg.
– Jag står inte och håller igen, säger Sagström om sitt specialvapen.

Madelene Sagströms boll seglade förbi konkurrenternas utslag med marginal och omdömet kom från en av åskådarna som sett många spelgrupper passera förbi på Royal Lytham St Annes utmanande bana:
– Det var en bomb!
Det var inte den enda. Med drivern som vapen har den 25-åriga svenskan skaffat sig ett utmärkt utgångsläge inför helgens avgörande i årets fjärde majortävling.
– Jag har jobbat mycket med min längd. Det handlar om att bestämma vilken typ av spelare man vill vara. Jag gillar att slå långt. Jag tycker att det är kul att slå drives. Jag väljer att se det som en styrka och tänker använda det till min fördel, säger Sagström.

"Bara att ösa"

Hon har kört mycket fysträning med inriktning på explosivitet, som frivändningar och benböj, och har gjort det till en vana att låta krafterna få fritt spelrum på rangen.
– Det är bara att ösa allt man kan. Att våga svinga snabbt och inte försöka styra ut bollen. Att våga ösa framåt. Och att våga använda det på banan. Jag står inte och håller igen när jag slår drives: "Hur snabbt och hårt kan jag slå för att ligga så nära max som möjligt utan att bollen går över hela jordklotet?". Jag försöker vara nära den gränsen, säger Sagström.


Dessutom har hon hjälp av sin svingteknik.
– Jag har ganska lätt för att slå upp på bollen så mina tekniska tendenser gör mig till en ganska bra driverspelare. Jag har svårare att slå ner i marken.

Stor potential

På fredagen förvaltade Sagström några av chanserna favoritklubban gav henne. 70 slag, två under par, innebär att hon totalt är fem under par inför helgen vilket preliminärt är detsamma som fem slag från ledningen.
– Det finns mycket bra spel i kroppen och potential till mycket mer. Jag har inte fått ut max. Det är en ganska skön känsla. Det är ju "moving day" i morgon, säger hon.
Sagström kom elva i PGA-mästerskapen förra året och var med i tätstriden innan hon föll tillbaka till en 17:e plats under sista rundan i US Open i början av sommaren.
Hon ser sig själv som en majorspelare.
– Jag har pratat med min tränare om det. När det blir riktigt svårt och jag inte har något alternativ kan jag släppa loss. Sedan passar det mig när banorna blir längre och greenerna hårdare. Jag kan få mycket spinn i bollen och slå bollen högt. Och jag gillar när det är mer press, mer folk. Jag gillar att lattja med publiken, säger hon.

"Bra position"

Pernilla Lindberg är också med i titeljakten. 32-åringen som vann ANA Inspiration, årets första major, i april delar för närvarande åttondeplatsen med Sagström efter att ha gått runt på fyra under par.
– Jag började med att dra i en ganska lång birdieputt på första hålet och satte en fin ton för dagen. Sedan satte jag mig aldrig i några större problem. Då är det lätt att spela golf, säger hon
Lindberg gillar läget inför helgen.
– Jag är i en bra position men jag ska hålla ned huvudet och fortsätta mitt race så får vi se vad som händer. Det är mycket golf kvar.