Demontränaren utsatt för attack

Publicerad 2022-09-12

Eteri Tutberidze.

Eteri Tutberidze beskrivs både som en guru och som konståkningens mest kontroversiella tränare.

I veckan försökte en mystisk man sätta eld på ishallen där hon bedriver sin träning.

– Det har spårat ur totalt, säger Renat Laishev, som äger hallen.

Eteri Tutberidze är konståkningstränaren som fostrat en rad ryska underbarn, men som också anklagats för att utöva skräckvälde och syssla med dopning.

Under OS i Peking i vintras hamnade hon i fokus igen.

Dels för dopningsskandalen kring hennes 15-åriga adept Kamila Valieva, dels för att ha blivit utpekad och utskälld av 18-åriga silvermedaljören Alexandra Trusova.

Nu har Tutberidze hamnat i fokus igen, hemma i Ryssland.

PLUS: Stor guide: Så ser du sport för lägsta priset

Tände eld på ishallen

Tidigare i veckan försökte en mystisk man elda ner den okända träningsanläggningen Khrustalny, där Tutberidze bedriver sin träning.

videoklipp från övervakningskameror syns hur mannen – iklädd en orange väst – häller en dunk bensin på fasaden och tänder på.

Attacken skedde mitt i natten mellan tisdag och onsdag.

”Spårat ur”

Renat Laishev är president för idrottskomplexet där ishallen ingår och säger till RBC Sport att det kan röra sig om en hämndaktion från en konståkningsförälder.

– Alla föräldrar vill att deras barn ska få träna i Khrustalny och det har spårat ur totalt. Jag misstänker att det kan ha med det att göra, men jag har inte alla detaljer, säger han.

Branden upptäcktes av säkerhetsvakter och släcktes innan den hann spridas. Det är i nuläget oklart om förövaren har gripits.

Eteri Tutberidzes träningsgrupp med OS-stjärnor som Anna Shcherbakova och tidigare nämnda Alexandra Trusova och Kamila Valieva tränar regelbundet i hallen, som ligger i utkanten av huvudstaden Moskva.

Följ ämnen i artikeln