Två svenskar har skrivit på för NFL-lag

Uppdaterad 2016-05-16 | Publicerad 2016-05-01

Får kämpa om plats i höst

Hedelin till höger får ge allt i höst.

Det hör inte till vanligheterna med svenskar i amerikansk fotboll, men nu har två blågula spelare chansen att spela till sig en plats i fotbollsligan NFL.

Närmare bestämt Sebastian Johansson och David Hedelin.

Värmlänningen Sebastian Johansson, som spelat guard (tacklare) för Marshall på collegenivå har fått kontrakt med San Diego och David Hedelin från Helsingborg, offensiv tacklare, i collegelaget Purdue, har skrivit på för legendariska laget Dallas Cowboys.

I natt arrangerades "draften" där lagen väljer i tur och ordning bland nya unga spelare. Ingen av svenskarna valdes bland de drygt 200 första spelarna utan kunde skriva på för klubbarna på prov som "fria agenter". Nu väntar en hård strid om att komma med i lagens slutgiltiga trupper inför säsongen som inleds i höst.

Blivit proffs

Sebastian Johansson trodde han missat att bli uttagen, men besvikelsen utbyttes i glädje.

– Det hann gå kanske tre minuter och jag hann ställa mig upp för att gå ut i bilen och hämta en snus – då ringde telefonen. Det blev inte helt som jag hade tänkt mig, men det blev helt perfekt ändå. Nu har man blivit proffs helt plötsligt, säger Sebastian Johansson till TV4.

Senaste svensk att ta en plats i NFL var Ola Kimrin som spelade en handfull matcher för Washington 2004.

TT