Frölundas bakslag – kan tappa 13 spelare

Publicerad 2014-03-08

”Kan inte fylla på från J20”

Baksidan med Frölundas succé den här säsongen?

Majoriteten är tingade av NHL och riskerar att lämna.

– Säg att tio man försvinner – då kan vi inte fylla på från J20. Det går inte, säger sportchefen Christian Lechtaler till GP.

Frölunda, som redan säkrat andraplatsen i SHL:s grundserie, har seglat upp som en rejäl motståndare till Skellefteå om SM-guldet i vår.

Mycket av succén under säsongen har handlat om ledningens och tränaren Roger Rönnbergs plan att satsa ungt.

Genomsnittsåldern i laget är knappt 24 år – det har gett frukt.

Men det finns en baksida runt hörnet också.

NHL.

13 kan lämna

En sammanställning som Göteborgs-Posten har gjort visar att hela 13 spelare i föreningen redan tillhör NHL-klubbar eller blivit tingade och därför riskerar att lämna till kommande säsong.

Bland dem som är draftade är bland annat Erik Gustafsson (Edmonton), Andreas Johnson (Toronto), Erik Karlsson (Carolina) och Alexander Wennberg (Columbus).

Frölunda riskerar alltså i värsta fall att bygga upp ett helt nytt lag om ungtupparna vill vidare.

– Man blir dum i huvudet om man ska vrida det åt alla håll. Vi måste ha en beredskap. Säg att tio man försvinner – då kan vi inte fylla på från J20. Det går inte, säger Christian Lechtaler till tidningen.

”Full respekt för spelarna”

Enligt GP är det mer eller mindre redan klart att Sebastian Collberg och John Klingberg försvinner till New York Islanders respektive Dallas Stars i sommar.

Dessutom har rutinerade spelare som Dick Axelsson, tackat nej till KHL, Christian Bäckman och Jonas Ahnelöv utgående kontrakt.

– Jag har full respekt för att spelarna har andra tankar och idéer, att det finnas annat som lockar. Jag vill bara att det vi gör här och nu ska kännas så bra att spelarna vill vara här. Och det jag jobbar mest med är den trupp vi faktiskt har. Det finns alltid en chans att komma tillbaka, säger Christian Lechtaler till tidningen.