Han har insett att han är lurad

MANCHESTER. Så var det med det.

Manchester City närde ett kärleksbarn vid namn Sven vid sin barm, men när denne pojke inte fick sin utlovade veckopeng blev han arg och sa:

– I´m sick and tired of you.

Sen drog han.

I´m sick and tired of you...för er äldre som inte kan engelska, ni som nästan allihop älskar Sven-Göran Eriksson, kan jag berätta att det betyder ungefär...”jag är jävligt trött på er”.

Min källa i Manchester City, som haft rätt i allting hittills, meddelade mig i går morse att Svennis var ”sick and tired”. På ägaren Thaksin Shinawatra. Och på andra personer i City som han inte ville nämna vid namn.

Får sparken om han inte lämnar

Nu lämnar Svennis Manchester City.

Och om han inte gör det får han sparken.

Allt har kollapsat.

Allt har spruckit.

Hela drömmen om en framgångssaga för City med en svensk tränare vid rodret stannade vid en lögn om tålamod och en lögn om resurser.

Det känns fånigt att skriva ”vad var det jag sa”, men ni som följt Svennis äventyr i den här spalten vet vad jag menar. Vad fan var det jag sa?

Det finns inga pengar, givetvis. De ekonomiska muskler som den thailändske ex-ministern lovat Svennis är bara luftslott. Den dryga miljard kronor svensken skulle få köpa spelare för i sommar reducerades plötsligt till några tusenlappar och ett löfte om...”nästa år, så”.

Allt är en bluff

Jag har sagt hela tiden att det hela är en bluff, och nu har Svennis också insett att han är lurad. Han kan aldrig göra ett storlag av Manchester City om han inte får pengar att köpa tre, fyra riktiga världslirare. Och dom resurserna kommer han alltså inte att få.

När Shinawatra och Svennis möttes i två olika möten i Manchester i helgen var det uppenbart att det var skilsmässa på gång. Shinawatra vägrade, trots upprepade frågor från media, att ge Svennis sitt stöd. Han svarade bara i termer som ”jag kommer att göra det bästa för klubben”. Vid en bankett i söndags satt dessutom Svennis och Shinawatra några meter från varandra – utan att utväxla en blick eller ett ord.

Berättade för spelarna

Nånting var alltså redan trasigt när Svennis i går morse rusade ut från ett 45 minuter långt möte på Citys anläggning och med all tydlighet visade att allt gått åt helvete...att det var slut.

Han lär sen ha pratat med sina spelare och berättat att de inte kan räkna med honom nästa säsong. Vilket också förklarar varför han nyligen nobbade två nyförvärv av världsklass till City.

Mina källor hävdar att Eriksson inte ville värva nån till klubben, eftersom han inte skulle vara kvar nästa säsong. Han kunde inte ta de affärerna på sitt ansvar.

De interna stridigheterna har alltså pågått ett tag. Svennis har som vanligt varit en gentleman och uppträtt perfekt utåt, men han måste ha mått dåligt invärtes.

Såvida inte...ja, ni vet det där med att alltid ha en bakdörr öppen...tänk om detta passar Svennis syften alldeles utmärkt? Tänk om det var ett perfekt scenario att ledsaga Man City till en plats bland de tio bästa – för att vara tillbaka på banan, så att säga – och sen dra vidare till nåt större?

Tänk om det är så att denne simple krönikör haft rätt hela tiden?

Han är en usel matchcoach

Sven-Göran Eriksson är, i mina ögon, en otroligt överskattad matchcoach. Han är rent av skandalös usel, vilket exempelvis kollapsen mot Fulham senast visade. Men han är en bra manager i sin helhet, en lugn och stabil och respekterad fotbollsledare

Han kan göra bra saker om han får stora pengar att röra sig med.

Men nu har veckopengen dragits in och då ser Eriksson ett utmärkt tillfälle att bli ”sick and tired”. Om han sparkas får han en jättelön utan att jobba. Om han avgår självmant finns det ett annat erbjudande i bakgrunden.

Följ ämnen i artikeln