VM ger inget klirr i Kazan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-29

Svenska VM-spelarna får noll kronor för guld

KAZAN. Sverige kan bli världsmästare för tredje året i rad.

Guldbonus: 0 kronor.

– Bandy spelar man inte för pengarna, säger lagkaptenen Andreas Westh inför dagens semifinalrysare mot Ryssland.

Det var dagen före dagen, dagen före ödesmatchen mot Ryssland. Det borde ha varit spänt i svensklägret, men spelarna är rutinerade och hetsar inte upp sig i onödan.

Andreas Westh, 33, slappade ikapp med rumskamraten Daniel Välitalo, 34, under förmiddagen och lämnade sedan Korston hotell för att se sig om i Kazans centrala delar.

Efter en taxiresa på stadens istäckta vägar strosade han runt på gator och torg och åt lunch med Stefan Erixon, 33, Andreas Bergwall, 36, och några andra landslagskompisar.

– Jaha, i morgon är det match, konstaterade kapten Westh lugnt i väntan på att maten, en tallrik med kalvkött, champinjoner och potatismos, skulle landa på bordet.

”Ska kriga som djur”

Sverige förlorade gruppspelsmatchen med 2–5, men det är i dag, i den moraliska VM-finalen, det gäller att vara bättre än Ryssland.

– Vi gillar läget och ska göra vår bästa match i turneringen. Ryssarna har mer press på sig och kan bli stirriga, säger Westh.

Bordsgrannen Stefan Erixon kan bara håll med.

– Ja, deras hjärtan känns nog tyngre i det här läget. Vi har slagit dem i de två senaste VM-finalerna och vet att vi kan slå dem igen. Vi ska kriga som djur.

’Funderar inte på pengar’

Andreas Westh och Stefan Erixon är två av Sveriges bästa bandyspelare, men det betyder inte att de kan livnära sig på sin sport. Genomsnittslönen för en elitseriespelare är 10 000–15 000 kronor och hittills har ingen blivit rik på landslagsspel.

Spelarna i VM-truppen får nöja sig med ett dagstraktamente på 1 200 kronor och en premie på drygt 1 000 kronor per match.

I Kazan blir de en upplevelse rikare, men ekonomiskt gör de ingen vinst. Ändå hörs det inga klagomål från spelarna.

– Det är häftigt att åka till Ryssland och representera sitt land, säger Stefan Erixon.

– Om man lagt ner lika mycket tid på studier hade man kunnat vara kärnfysiker och ha en bra lön i dag, men som bandyspelare funderar man inte på pengar, säger Andreas Westh.

Följ ämnen i artikeln