Sörenstam missade ”allt” - ändå segerchans

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-30

Ligger femma i British Open

Sunningdale

"Isdrottningen" Annika Sörenstam missade enligt egen utsago allt på fredagens sista nio hål i British Open. Ändå ligger världsettan delad femma, och bra till inför helgens avgörande i årets sista major.

På en av veckans presskonferenser vid Sunningdale-banan sydväst om London höll Sörenstam med om att hon kan beskrivas som isigt cool. Men efter att ha varit nere och vänt på sju under par vid fredagens andra British Open-runda stördes den kyliga bestämdheten av en för närgången fotograf på tolfte. Hålen tillbaka till klubbhuset gick sedan sämre.

- Allt! svarar hon på frågan om vad som gick snett.

- Jag missade fairways, missade greener. . . det långa spelet bara försvann ett tag.

- Vädret är ju perfekt, greenerna är perfekta, säger hon, uppenbarligen besviken på sig själv.

Men en misslyckad Sörenstam-dag slutar ändå under par. Det blev 71 slag, ett under par, och sammanlagt ligger den regerande Open-mästarinnan på -5 inför helgens två avgörande rundor.

Det innebär en femteplats, delad med ytterligare sju spelare, däribland engelskan Laura Davies och unga amerikanskan Natalie Gulbis. Andraplatsen innehas av sydkoreanskorna Jeong Jang och Seol-An Jeon samt Beth Daniel, USA, på -6.

Men coolhets-kronan tillhörde även på fredagen den nya hemmafavoriten Karen Stupples. Engelskan utklassade alla med sju under par i torsdags, och spelade också under fredagen bedövande jämnt: en birdie på första hålet, sedan 16 hål på par och en avslutande birdie på hål 18.

Sammanlagt nio under par alltså, trots att hon knappt kunnat sova under natten.

- När man haft en riktigt bra runda är det så svårt att hålla den nivån. Annika kan det, men jag vet inte många andra som kan, säger Stupples, själv helt paff över att hon lyckas hålla "klungan" ifrån sig.

- Jag kommer definitivt att vara nervös i helgen, fortsätter hon, liksom flera andra spelare med "tvättbjörnslook" efter en solglasögonförsedd heldag i den skoningslösa julisolen.

Det har dock sina sidor att spela på hemmaplan.

- Jag har faktiskt en del tvätt att ta hand om, så jag är lite deprimerad, avrundar hon leende, innan hon ger sig av hemåt.

Näst bästa svenska, på 13:e plats med fyra under par, är Carin Koch, som bytte problem på fredagen.

- I går puttade jag bra och spelade dåligt, och i dag spelade jag bra och har puttat som en kratta, suckar Koch, men tycker ändå spelet känns stabilt.

- Jag får gå och träna lite puttning, det var i alla fall samma fel jag gjorde hela dagen.

Tredje svenska är 19-åriga Louise Stahle, som gick runt på 71 slag båda dagarna. Fredagen inledde hon starkt med fyra birdies på sex hål.

- Sedan lyckades jag inte hålla ihop det riktigt. Puttarna gick inte i på sista nio - det gjorde de på första nio, säger jättetalangen från Lund.

Av de övriga tio svenskorna klarade Maria Hjorth samt 1990 års British Open-segrarinna Helen Alfredsson precis cutten med +2, och får alltså spela vidare. De andra åtta får åka hem.

Henrik Samuelsson/TT