Snyggt jobbat Remy

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-04

Frank Östergren: mindre snyggt att sticka

Höganäskrus kanske han inte hade hängande om halsen, men in kom han likt Hemsöbodrängen och fick liv i det som låg för fäfot.

Men fem år fick räcka för Remy Nilson som sportchef för SVT. För några veckor sedan sade han upp sig, för att återgå till ATG och den penningstinna spelvärlden.

Då har han, precis som drängen Carlsson gjorde på madam Flods gård, moderniserat, effektiviserat och fått SVT-sporten i fas med tiden.

Mottot har varit att gilla läget, i stället för att gnälla över förlorade rättigheter får man lägga energin på det man har.

Beviset ser ni för sista gången i kväll.

Fotbolls-EM.

När var SVT-sporten så här vass senast? Måste ha varit OS i Los Angeles 1984, då hemmastudion med Arne Hegerfors och Sven Melander var gudalikt bra.

Som gamla goda tider har EM-bevakningen varit och under matchen Tjeckien-Grekland får jag till och med en uppenbarelse. Peter Jidhe har funnits på min ego-lista - men plötsligt vem ser och hör jag om inte en Lennart Hyland i vardande. Lyhört och i dialog med tittarna för han sändningen framåt.

Peter Jidhe är en Remy Nilson-värvning. Vilket tyder på god personkunskap, för på TV4-sporten var Jidhes rykte inte det bästa. Frågan är nu bara vem som ska coacha honom, när beskyddaren försvinner.

Remy Nilson själv har hårda nypor. Rykten om uppror på redaktionen och överkörda medarbetare har sipprat ut. Men han har skakat fram extrakanaler, extra sändningstid, varit flitig i debatten, fått SVT-sporten att bli ett starkt varumärke.

Snyggt jobbat Remy, men mindre snyggt att sticka när framtiden är minde ljus. Den stora självspelande OS-festen i Aten återstår, men sedan...

Den fotbollsturneringen som i kväll har final kan vara den sista på många år som SVT visar. Prislapparna på kommande VM och EM är så svindlande att knappt betal-tv har råd. Fotbollslandslaget, allsvenskan, de utländska toppligorna, allt är borta. Bara Superettan finns kvar i SVT.

EM kunde därför blivit en likvaka i SVT. Nu har det varit en fest, tv-sport när den är som bäst.

Frank Östergren