”Nyfiken på Sverige”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-05

Sportbladet på plats när Pippen landade i Norden: ”Skönt att vara framme”

Kan än Scottie Pippen var lite ringrostig men blixtrade till emellanåt.

HELSINGFORS. Scottie Pippen har kommit till Norden.

Sportbladet mötte honom vid Helsingfors flygplats och hälsade basketlegendaren välkommen med specialbeställda vinterskor i storlek 52.

Pippen beställde genast fler.

– De är fantastiska, tusen tack, säger han.

Skor Pippen Sportbladets Thomar Arnroth överlämnar ett par specialbeställda vinterskor.

Efter flera dygns försening på grund av snöovädret i USA klev 203 cm Scottie Pippen äntligen ut från Helsingfors flygplats.

– Det är skönt att vara framme, det känns väldigt spännande att få spela riktiga basketmatcher igen och mötta mina fans här, säger han.

Pippen ska tillbringa den närmsta en och en halv veckan i Finland och Sverige. I Finland spelar han två matcher för serieledande Topo.

Ser fram emot publiken

Han flyger till Sverige och Sundsvall senare i veckan. Där blir det seriematch med Sundsvall mot Akropol på fredag.

Det blir de första tävlingsmatcherna Pippen spelar sedan han spelade för Chicago Bulls för tre år sedan.

– Mina senaste matcher har varit med mina barn på garageuppfarten hemma i Florida. Det blir ingen mer NBA för mig, inte som spelare i alla fall. Men det ska bli kul att spela inför publik igen.

Det var ett stort pressuppbåd som mötte 42-åringen och följde med från flygplatsen, via presskonferensen till den öppna träningen med Topo.

Sportbladet var inte bara på plats, utan passade även på att förse Pippen med lite extra vinterkläder. I utrustningen fanns förutom sockor och en Sportbladetmössa även ett par vintersneakers i goretex, storlek 52 från en specialbutik för stora skor i Stockholm.

Pippen blir glad över paketet och tackar.

När vi ses en halvtimma senare, på den öppna träningen, slutar han studsa bollen när han få se mig.

Han går fram till mig och klappar mig på bröstet.

– Skorna passade perfekt, dom var jättesnygga, tusen tack. Jag måste passa på att skaffa flera när jag är i Sverige, säger han.

Det kanske blir något att minnas Sverige lite extra för?

– Jag vet ärligt talat inte så mycket om Sverige. En av coacherna i Chicago Bulls, Mike Wilhelm, är gift med en svenska, och han berättar alltid om hur vackert och trevligt Sverige är. Det har gjort mig lite nyfiken, säger han.

Några svenska basketspelare känner han inte till. Däremot har han koll på Joakim Noah, som är son till Yannick Noah och svenska konstnärinnan och före detta fröken Sverige Cecilia Rodhe, och som numera spelar för Chicago Bulls. Fast att han var halvsvensk visste inte Pippen.

– Jag gillade Noah när han spelade i college. Vad han blir för slags spelare i NBA vet jag inte, han har inte haft chansen att visa vad han går för. Jag skulle gissa att det tar två–tre år

innan han vuxit in i sin roll. Men han är definitivt en talang.

”Känner mig tacksam”

Den stora frågan är så klart vad en sådan som Scottie Pippen över huvud taget gör här uppe i norr.

– Jag ser mig som en basketambassadör. Att jag spelat med några speciella basketlag, vunnit sex NBA-mästerskap, två OS-guld och spelat 17 år i NBA har gett mig en sådan position. Jag älskar sporten, säger han.

– Nu tar jag bara chansen att låta sporten ta mig på resor till platser jag aldrig besökt. I somras var jag i Kina och mötte fans jag inte ens visste att jag hade. Det är samma sak här, jag har längtat efter att möta mina fans som finns här. Det ska bli väldigt kul.

Pippens första dag i Norden

8.55: Planet från New York landar i Helsingfors. Pippen skulle landat ett dygn tidigare, men har fått tillbringa natten i New York eftersom hans anslutningsflyg från Dallas var försenat.

9.40: Kommer ut i ankomsthallen, gör en kort tv-intervju, skriver autografer och åker direkt till presskonferensen på hotell Hilton Strand.

10.05: En halvtimmas presskonferens inför media från Finland, Estland, Sverige och USA. Efter presskonferensen får Pippen ett vinterpaket av Sportbladet med vinterskor i goretex i storlek 52.

11.00: Öppen träning i Topos hemmahall. Pippen kommer fram och tackar för skorna som inte bara passade perfekt utan som dessutom var snygga. Pippen undrar om vi kan hjälpa honom skaffa flera par.

11.15: Det tar en kvart innan spelarna i Topo börjar slappna av i megastjärnans närvaro. I början är det nästan pinsamt, för ingen törs ens säga hej. Scottie Pippen missar sina två första trepoängsskott, men sänker sedan fem i rad.

12-17: Egen tid och stjärnan sover några timmar på hotellet.

17.30: Anländer till Topos hemmaarena, Kisahalli från 1936. Håller en kort presskonferens.

18.15: Kommer ut på planen och börjar värma upp med laget. Tröjan Pippen spelar i säljs i entrén för 50 euro.

18.30: Matchen mellan Topo och Borgå börjar.

20.00: Skriver autografer till några hundra fans i hallens entré.

20.45: Dagens sista presskonferens hålls i VIP-rummet. Pippen skålar med åhörarna med en burk Lapin Kulta och skämtar med publiken och intervjuaren.

21.10: Åker hem till hotellet igen. Enligt agenten blir det ingen utgång utan bara en lång natts sömn.

Följ ämnen i artikeln