Lagergren berättar om dramat före matchen

Nära att missa matchen: ”Lite smånervöst”

Publicerad 2021-01-25

Albin Lagergren gick rakt in och storspelade mot ryssarna.

Men han var nära att missa matchen två gånger om.

– Jag checkade in en kvart innan planet skulle gå, säger han efter storsegern.

Vi tar det från början:

Albin Lagergren var fotskadad när Sverige inledde VM-uppladdningen den 2 januari och hade inte spelat match eller tränat handboll sedan den 13 december.

Han körde därför rehab på egen hand hemma i Varberg i en kamp mot klockan.

När foten blev bättre och han skulle ansluta till förlägret visade det sig att han drabbats av corona och isolerade sig i Varberg.

Efter att han blivit symtom- och smittfri kunde högernian göra två handbollsträningar med Varberg. Men han fortsatte testa positivt och trodde därför att VM var kört.

– När jag tog mitt andra test i tisdags och det visade positivt kändes det lite småkört. Jag tänkte att jag testar en sista gång på torsdagen, säger Lagergren.

”Lite snabba ryck där”

På fredagskvällen kom beskedet att testet var negativt och några timmar senare drabbades högernian Linus Persson av en hjärnskakning mot Slovenien.

På lördagen kallades Lagergren in till VM-truppen och då blev det snabba ryck.

– Jag började åka till Landvetter innan allting var klart.

Han var nära att missa planet också.

– Det var en massa krångel vid incheckningen så jag checkade in en kvart innan planet skulle gå. Det var lite snabba ryck där.

På plats i Kairo var Lagergren tvungen att klara ett snabbtest och nytt pcr-test, vars svar skulle komma på söndagsmorgonen. Som Sportbladet berättat tidigare finns det en risk att de som haft corona testar positivt i Egypten trots att man testat negativt hemma i Sverige någon dag före.

– Det var lite smånervöst för de sa att jag skulle ha svaret klockan tio men det dröjde till elva innan svaret kom att det var negativt.

Albin Lagergren.

Vid lunch kom ett nytt dråpslag. Reglerna hade tydligen ändrats mitt under VM och det egyptiska hälsoministeriet krävde nu ytterligare ett pcr-test.

Just innan matchtruppen skulle skrivas in bara någon timme före avkast kom beskedet att Lagergren klarat också det testet.

– Jag försökte att inte tänka så mycket på det utan förbereda mig för match som vanligt.

Får äntligen avsluta ett mästerskap

Glenn Solbergs tanke var att Lagergren bara skulle avlasta några minuter i varje halvlek. Men två tidiga utvisningar på kollegan på högernio, Lukas Sandell, gjorde att Lagergren spelade hela 20 minuter av matchen när Blågult körde över ryssarna.

Lagergren satte avtryck direkt. Under sina första minuter på banan gjorde han två mål, fixade en straff och ordnade en utvisning på en ryss. Bakåt var han den ende högertvåan som inte blev utvisad före paus när storskytten Sergej Kosorotov skulle stoppas.

– Jag tycker att det kändes förhållandevis bra. Det saknades kanske lite tajming. Men i det stora hela är jag väldigt nöjd med matchen och hela lagets insats.

Men hur är det möjligt att prestera så bra med de förberedelserna du haft?

– (Skratt) Rörelserna på banan sitter väl lite i ryggmärgen. Sedan är det så himla enkelt att spela med de här spelarna. Det är bara komma där du ska komma så får du bollen.

28-åringen har inte kunnat fullfölja tre av sina fyra senaste mästerskap på grund av skador.

Hur känns det att få avsluta ett mästerskap?

– (Skratt) Det ska bli väldigt roligt. Det här vinna- eller försvinna-matcherna är de roligaste. Jag är väldigt sugen på att spela och inte sliten för fem öre. En del börjar bli lite småtrötta nu. På så vis är det en fördel att komma in lite senare.