Föll medvetslös till marken i hettan: ”Som en bastu”

Publicerad 2022-07-21

EUGENE. Hettan skördade offer på 5000 meter.

Finländaren Camilla Richardsson bröt och vacklade av banan och tyskan Sara Benfares fick rullas ut i rullstol till synes medvetslös.

– Det var som att gå in i en bastu och jag som är från Finland borde klara det men det gick bara inte, säger Camilla Richardsson.

På VM:s hittills varmaste dag startade kvällspasset dessutom ovanligt tidigt. Första löpgren var damernas 5000 meter vid 16,30 lokal tid och de fick det fruktansvärt tufft i hettan.

Sarah Lahti kom till mixade zonen och försökte förklara efter att ha sprungit in som tia i sitt försök.

– Jag var helt färdig. Det känns som jag har fått en smäll på benet, men det är nog mjölksyra. Jag krampade sista varvet, det gör ont i hela sidan här, säger hon.

”Galet varmt”

Lahti klarade dock värmen hyggligt och gjorde en mycket bättre insats än vid OS då hon bröt 10 000 meter halvvägs på grund av just hettan.

– Det kändes bra till tre kilometer kvar sen började väggen komma. Det blev tufft sista kilometern, jag tappade mycket där.

Än tuffare var det för Camilla Richardsson i samma heat. Finskan bröt efter 3400 meter.

– Det var galet varmt, jag fixade inte det bara. De andra fixade det så det är inget att skylla på men det gick inte alls.

”Shit, shit, shit!”

Tyskan Sara Benfares tog sig i mål även om det var på en tid långt över hennes personliga rekord. Men väl där kollapsade hon fullständigt och föll till marken till synes medvetslös. Sjukvårdspersonal rusade fram till Benfares och försökte skaka liv i henne men fick i stället snabbt lyfta upp henne på en rullstol och ta henne ut ur arenan.

Landsmaninnan Alina Reh sprang i samma heat och blev chockad när hon fick se bilderna i mixade zonen.

– Shit, shit, shit! Jag såg inte när hon kollapsade men jag såg att hon hade problem under loppet. Hon hade svårt att springa rakt, säger Reh.

Sportbladet var i kontakt med tyska presschefen Silke Bernhart som berättar att Sara Benfares piggnade till efter att ha kylts ner.

– Hon togs om hand och kyldes ner omedelbart, hon mår bättre nu, säger hon.

Till slut krävdes det 15.00,98 för avancemang. Sarah Lahti slutade på en 22:a plats med 15.26

Här hjälps Sara Benfares ut av sjukvårdspersonal.

Följ ämnen i artikeln