Efter drömstarten blev de tråkiga AIK

Det är nog fansen tacksamma över i dag

Tråkiga Gefle?

Nä, tråkiga AIK.

Det är nog alla deras fans tacksamma över i dag.

Årets allsvenska började med en diskussion om tråkig fotboll. Gefle åkte ner till Malmö för att hämta hem en poäng vilket fick MFF:s mittback Pontus Jansson med flera att gå i taket.

– Jag hade hellre slutat spela fotboll än spelat i Gefle, fräste Jansson efter 0–0-matchen.

I går besökte AIK Strömvallen med en helt annan inställning än den Janssons Malmö gav uttryck för.

– När man möter Gefle förbereder man sig mer än mot något annat lag. Man vet vad som komma skall men det gäller att vara förberedd och klara av det på ett bra sätt. Vi släppte till en målchans på 90 minuter, det är fantastiskt på bortaplan mot Gefle, sa Andreas Alm.

Det finns förstås en förklaring till att AIK kunde koncentrera sig på försvarsspelet fullt ut: de gjorde 1–0 efter 55 sekunder. Martin Lorentszon (mycket bra i går) visade känsla när han lyfte bollen över Pär Asp, Daniel Gustavsson (ny i startelvan) trampade in i straffområdet och serverade Celso Borges som kom snett bakifrån.

Därefter var det ”tråkiga AIK” för hela slanten.

Ligg rätt, styr rätt, pressa rätt, chansa inte, behåll bollen inom laget, låt tiden gå. Inte många i allsvenskan behärskar det spelet bättre än Helgi Daníelsson. Gefle begick misstagen, jag är tveksam till om de lyckades slå tre passningar i rad till vitt under första halvlek.

– Det handlar om att försöka ta glädjen ifrån dem, sa Andreas Alm apropå det man misslyckades med på Råsunda i söndags efter ledningsmålet mot GIf Sundsvall.

Tredje segern raka på bortaplan

Faktum är att Gefle inte kom till ett enda avslut på mål medan AIK hade 2–0 ­inne i samband med en fast situation men det dömdes bort av Jonas Eriksson.

– Jag förstår inte varför, han sa att jag stängde deras målvakt, menade Celso Borges.

Segern var tredje raka på bortaplan, samtidigt har AIK tre raka kryss hemma. En märklig statistik med en tydlig slutsats – Gnaget är obesegrade efter sex omgångar och skuggar Elfsborg i toppen av allsvenskan.

Allt är inte frid och fröjd för det.

Först skadades mittbacken Alexander Milosevic, sedan målvakten Ivan Turina. Lag vinner inga serier, det gör trupper, och om Milosevic och Turina nu missar matcherna mot Helsingborg och Djurgården sätts AIK:s trupp på prov. Att Per Karlsson fixar mittbacksjobbet visade han redan i går, då märks det nog mer om Turina försvinner även om Kenny Stamatopoulos inte är någon dålig ersättare.

Sämre på alla delar

På Strömvallens borta­läktare utspelades en ovanlig händelse. En bit in i matchen, när bollen var någon annanstans, kastades det in ett knallskott som small på planen. Rörelse i leden och efteråt berättade AIK:s säkerhetschef Henrik Koch att ett antal supportrar helt enkelt hade plockat ut personen som kastade smällaren och överlämnat honom till polisen.

– Självsanering. Det tycker vi är positivt, sa Koch som menade att det aldrig tidigare skett så tydligt i en AIK-klack.

För Gefle finns inte så mycket positivt att ta med sig, de var sämre på alla delar av planen, först sista kvarten lyckades de skapa något som påminde om ett tryck genom inhopparna Jonathan Hellström och Johan Oremo som vann mark till vänster. Men det var så dags, farligare än ett skott i gaveln av Jakob ­Orlov blev det aldrig.