Laul: Försäljningen kommer att kännas – men AIK hade kunnat få mer för Bangura

Tredje matchen sedan Teteh Bangura såldes.

Tredje raka segern.

Inte konstigt att AIK vill kränga Mohamed Bangura också.

Skämt åsido – det här kommer att kännas.

Nej, övergången är vare sig bekräftad eller klar men när spelaren själv spekulerar i hur han kan komma att lyckas i Celtic kan man förutsätta att den snart blir det.

Transferfönstret stänger natten mot torsdag så tid finns. Det som kan sätta käppar i just Celtic-hjulet är att Mohamed Bangura, 22, saknar EU-pass. Antagligen krävs en överklagningsprocess till skotska fotbollsförbundet likt den som till slut gav Örebros jänkare Alejandro Bedoya arbetstillstånd för att få representera Glasgow Rangers. Både Skottland och England har tuffa regler för icke EU-spelare.

Efter matchen frågade jag Andreas Alm hur han ser på att bli av med stjärna efter stjärna.

– Vi försvagas förstås. Men det känns som att både tränare och spelarna är hyfsat luttrade. Ena dagen är det fem man från Belgien här och tittar, andra dagen något annat. Men vi får väl se, det är skönt att det är vårt val, sa Alm.

Nobbade 30 miljoner

Rent juridiskt har Alm förstås rätt, Bangura har ett gällande kontrakt. I den allsvenska verkligheten fungerar det inte riktigt så. När en spelare blir för bra vill han iväg. Att ”tvinga” kvar någon är sällan en lösning eftersom det då riskerar att bli en bosmanövergång i stället.

I vintras la Lokomotiv Moskva ett Bangura-bud på drygt 30 miljoner kronor som AIK nobbade. Klubben satte till och med ihop ett pressmeddelande:

– En försäljning hade gett ett rejält tillskott i kassan, nu prioriterades lagbygget inför den kommande allsvenska säsongen och det innebär att alla AIK:are, med önskvärd tydlighet, uppmanas att på alla tänkbara sätt fortsätta stötta klubben för att ge nödvändigt utrymme för att bibehålla den sportsliga ambition som klubben prioriterar, sa ordföranden Johan Strömberg.

Jag har aldrig trott på det där. Det har hela tiden handlat om att sälja the Baguras för så mycket pengar som möjligt. Inget fel med det men det är förstås en missräkning för AIK att de kan tvingas nöja sig med att acceptera ett lägre bud än det ryssarna la.

En eventuell affär med Celtic sägs landa på 2,5 miljoner euro eller 22 miljoner kronor, därmed skulle AIK få sämre betalt för den bästa Bangura (Teteh ska ju ha gått för 25 miljoner plus olika prestationsbaserade bonusar). Låter det konstigt?

Jo, men förklaringen finns nog i spelarnas respektive målkolumn: Teteh gjorde 15 mål – Mohamed inte ens hälften. Tränare Alm har alltså bidragit till att sänka värdet på ”Bang Bang” genom att spela honom som vänsterytter.

Å andra sidan: AIK har betalat cirka 1,5 miljoner kronor för Mohamed och Teteh. Snart kan de vara sålda för sammanlagt nästan 50. Allsvenskan vore en rikare liga om fler gjorde sådana affärer.

Oavsett prislappar hit och dit lär det märkas ordentligt på planen om/när övergången blir verklighet. En av Mohameds styrkor är att han gör andra spelare bra. Därför har AIK:s anfallsspel fungerat nästa lika bra efter att Teteh försvann, ersättaren Kwame Karikari har trivts fint bredvid Bangura.

Men där bakom är det tunt.

I går presenterade sig visserligen AIK:s senaste afrikanska värvning – 21-årige Lalawéle Atakora från Togo (spelade i fjol i Värnamo). Togo vann nyligen västafrikanska mästerskapen och Atakore utsåg till turneringens bäste spelare, han gjorde två mål i finalen mot Nigeria och spelade fram till ett (3–2).

– Han har ett bra steg, säger Andreas Alm som dock tvekar på att Atakore håller som anfallare.

– I enstaka matcher i så fall. Han är yttermittfältare, höger eller vänster. Han är lika bra med båda fötterna.

Chans på silvret

Det var Atakore som fixade frisparken som Robert Åhman Persson svinade i nät på tilläggstid. Men tv-repriserna visar hur Dinko Felic hoppade med ryggen mot bollen i muren. Lite mer mod där och Syrianska hade lyckats med sin plan att få med sig en poäng från Solna. Även om det inneburit att Viktor Lundberg inte varit enda spelare med hjärnskakning efteråt...

Till sist: såg ni vad som hände vid målet? Ivan Turina rusade upp och ställde sig på Syrianskas planhalva och gestikulerade och skrek. Anledningen var att alla AIK-spelare firade i en hög på egen planhalva. Turina ställde sig på motståndarplanhalvan för att domaren inte skulle kunna blåsa igång spelet och gå till anfall när alla utom Turina låg och kramades. Det hade varit en spektakulär avslutning på en fotbollsmatch som AIK dominerade men där Syrianska försvarade sig väl.

För tabellen betyder resultat att Syrianska är fortsatt fast under strecket medan AIK nu har chansen att gå om Elfsborg och roffa åt sig det stora silvret.

Fast det lär knappast gå utan Mohamed Bangura.