Efter Linn Svahns test – hela laget kan stoppas

Publicerad 2021-01-07

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Linn Svahn har snabbtestat positivt för covid-19.

Bekräftas testet kan hela svenska truppen behöva avstå de avslutande tre etapperna.

– Vi utesluter ingenting, säger landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Svenska skidförbundets största mardröm är på väg att bli sann. Ett första snabbtest har visat att Linn Svahn bär på covid-19 och skulle det bekräftas av ett PCR-test står den svenska lagledningen inför ett nytt svårt beslut.

En rad åkare har redan isolerats efter att ha varit i nära kontakt med Linn Svahn de senaste dagarna men frågan om de också kommer stoppas från start i morgon vill inte landslagsläkaren svara på ännu.

”Åkarnas säkerhet i första rummet”

Faktum är att hela svenska truppen kan stoppas från avslutningen om man anser det vara den bästa medicinska lösningen för att undvika ytterligare spridning.

– Vi behöver sätta åkarna medicinska säkerhet i första rummet. Vi måste göra en ordentlig utvärdering när vi vet vad som gäller. Vi har en ständig diskussion kring hur vi ska hantera den här situationen om det blir positivt eller negativt test. Jag har också en tät dialog med kollegor hur vi ska hantera det här. En oerhört svår fråga och det gäller att vara oerhört noggrann kring vilka beslut vi tar. Men det här är en infektion som vi måste ta på största allvar, säger Per Andersson.

På frågan om ett möjligt scenario är att stoppa hela laget från fortsatt tävlande svarar han:

– Just nu utesluter vi ingenting. Vi har en ständig diskussion kring det här nu. Vi har en beredskap för olika scenarior.  

Linn Svahn

”Kan ha varit felaktigt att åka”

Fis tävlingschef Pierre Mignerey säger att man helt lyder under lokala smittskyddsreglerna.

– Det finns inga Fis-regler för hur lagen ska agera kring covid. Det är upp till hälsomyndigheterna i Italien att undersöka och smittspåra ifall några andra personer ska isoleras.

Han inser att hela svenska laget kan tvingas att avstå avslutningen.

– Fis kan inte stå över myndigheterna. Myndigheterna här kan fatta beslut kring det svenska laget. Laget i sin tur kan inte göra mindre än vad myndigheterna bestämmer men de kan förstås göra mer.

Inför Tour de Ski sa Per ”Pliggen” Andersson att ett positivt test i svenska truppen skulle innebära att det var ett felaktigt beslut att åka på tävlingarna.

– Ja, det är klart att får vi ett sådant svar så kan man komma till slutsatsen att det var felaktigt beslut. Med den fakta vi hade innan vi åkte tyckte vi det var rimligt att åka hit, säger Per Andersson.