Jakob Ingebrigtsen vinner guld på 1500 meter

Publicerad 2021-08-07

TOKYO. Jakob Ingebrigtsen, 20, är olympisk mästare på 1500 meter.

Norrmannen utklassade förhandsfavoriten Timothy Cheruyiot på det olympiska och europeiska rekordet 3.28,22.

Efteråt bröt hans pappa och tränare Gjert ihop i tv.

Den norska succén fortsätter på friidrottsarenan.

På OS sista finaldag var det dags för löparfenomenet Jakob Ingebrigtsen att springa final på 1500 meter. På förhand en duell mellan norrmannen och Timothy Cheruyiot - där den senare vann duellen i VM-finalen i Doha.

Och duon såg också till att ingen annan hade chans att blanda sig i leken. Jakob satte upp tempot första 300 meterna, avlöstes av Cheruyiot som sedan pressade på i täten till det bara var Ingebrigtsen kvar med 200 meter till mål.

Med 150 meter kvar gick han ut och sedan var det bara en löpare det handlade om. Ingebrigtsen flög in till en klar seger på nytt olympiskt rekord 3.28,22.

– Det är brutalt. Brutalt av Ingebrigtsen!, säger Discovery-experten Peter Häggström.

Jakob Ingebrigtsen själv ropade att ”det var lätt” in i tv-kameran direkt efteråt. I mixade zonen var han mer samlad.

– Jag känner mig bara väldigt stolt och lycklig att jag har satt mig i en situation där det här är möjligt. Samtidigt är det här inte bara min guldmedalj. Den tillhör hela min familj, vore det inte för dom runt mig skulle jag inte vara här, säger han.

Pappa Gjert Ingebrigtsen bröt ihop efter guldet och fick kylas ner med is. Skärmdump från Discoverys sändning i Norge.

”Hemskt att följa”

På läktaren stod Jakobs pappa och tränare Gjert Ingebrigtsen och följde loppet. Efteråt bröt han ihop i gråt och behövde kylas ner med is.

– Det var det sjukaste.

– Det är helt hemskt att följa, jag har aldrig mått sämre i hela mitt liv. Det är ditt barn som man sänder ut i krig. Man vill vara med dem hela vägen in i mål men så länge han springer som han gör så ja..., säger pappa Ingebrigtsen till NRK.

Tvåa blev Cheruyiot precis före brittiska överraskningen Josh Kerr som sprang personligt rekord 3.29,05

Det här var Norges andra guld i dag (vann beachvolleyboll i natt) och deras tredje friidrottsmedalj efter Karsten Warholms otroliga världsrekord och Eyvind Henriksens skrällsilver i slägga.

Se hela OS i Tokyo på discovery+