Alfelt: AIK får inte cred för sitt spel...

Väldigt mycket att komma med i höst när det handlar om att utmana om guldet

Tre mål, tre poäng, noll insläppta.

AIK sätter press i guldstriden.

Utan att dominera. Fast hur det gick till när AIK plockade tre viktiga poäng i Åtvidaberg kommer inte att kunna utläsas av november månads sluttabell.

Peter Swärdhs Åtvidaberg är ett ganska välspelande bollhållande men alldeles för ineffektivt lag. Ett ribbskott och några fina Kristian Bergström avslut som räddades av nye duktige målvakten Patrik Carlgren ledde bollinnehavet till men målen uteblir fortfarande.

AIK backade hem, höll sina försvarspositioner perfekt och kontrade farligt. Ingen direkt flärd utan hellre effektivitet.

Klar seger

Segern med 3–0 är ändå odiskutabel. AIK hade många chanser till fler mål. Henrik Gustavsson i Åtvidabergs mål gjorde flera verkligt fina räddningar varav två fantastiska på närskott från Nabil Bahoui och Ibrahim Moro.

Nabil Bahouis andra halvlek var lysande med vunna dueller, mål, målpass och ett löpande som gjorde att han ständigt hamnade i rätt position för att utmana antingen direkt eller som framspelare. Bahoui är ett möjligt guldvapen för AIK men mest är det bredden i truppen som väcker hopp trots att Andreas Alm nu är nere och plockar i ungdomsleden.

Anton Salétros, född 1996, gjorde sin första allsvenska match från start och var inte bara bra utan även väldigt mogen i sitt spel. Marko Nikolic, född 1997, hoppade in utan att hinna göra något intryck på sina få minuter på planen.

AIK får inte cred för spelet

Hela säsongen har Malmö FF hyllats för sin underhållande offensiv och sitt målskytte. AIK har inte alls fått samma cred trots att man nu med 26 gjorda mål är det lag i allsvenskan 2014 som har producerat flest mål framåt, ett mer än Häcken.

Dessutom är AIK det lag som avslutat mest i serien men ändå blir det på något vis så att man i första hand inte tänker på AIK som ett offensivt lag. Anledningen till det kan vara lagets kontrollerade defensiva grundsyn skymmer de offensiva kvaliteterna. Andreas Alm kan strunta i det och är garanterat mer nöjd med den hållna nollan än de tre målen framåt.

Har mer att komma med

AIK har släppt in för många mål i år hittills för att det ska vara godkänt med de spelare man har. Defensivt mot Åtvidaberg var fyrbackslinjen med Martin Lorentzson, Alexander Milošević, Per Karlsson och Nils-Eric Johansson snudd på klockren. Kanske allsvenskans absolut bästa försvarslinje trots att det finns lag som släppt in klart färre mål så här långt.

På Kopparvallen saknades ju också en riktig stjärna – Celso Borges som inte kommit tillbaka från Costa Ricas VM-succé.

Det känns som att AIK har väldigt mycket att komma med i höst när det handlar om att utmana om guldet.

Åtvidaberg gjorde en del fina intentioner med Imad Zatara och Kristian Bergström som vassa vapen i anfallet. Lite märkligt är det att laget bara klarat av att göra 14 mål på 13 matcher med det kontrollerade uppbyggnadsspel och chansskapande som presteras.