Särbehandlingen bakom Linn Blohms superfacit

”Ms 100 procent” efter extra semestervecka: ”Betydde allt”

Publicerad 2021-08-02

TOKYO. Linn Blohm har inte missat ett skott i OS.

Nu tackar hon den extra semesterveckan hon fick av Tomas Axnér under OS-uppladdningen för toppformen.

– Den betydde allt, säger hon till Sportbladet.

Följ ämnen
Handboll

Linn Blohm är ”Ms 100 procent” i OS-handbollen.

Linjespelaren har inte missat ett skott utan satt 16 av 16 avslut i mål på de fyra första matcherna.

Ett fantastiskt facit (även om Andreas Nilsson satte alla sina 24 avslut i EM 2014, vilken förmodligen är svenskt landslagsrekord).

– Jag tycker att hon är världens bästa mittsexa offensivt, säger Tomas Axnér.

”Kroppen går in i ett flow”

29-åringen har varit i världstoppen i flera år nu (togs ut i VM:s all star-lag 2019) och känner därför av hur motståndarna har gjort det svårare för henne att briljera på linjen.

– Jag vet att lagen tar mig hårdare än tidigare. Det är svårare för mig att få inspel.

Känslan när alla skott går in?

– Man får ett självförtroende, man hittar ett lugn. Kroppen går in i ett flow, man behöver inte tänka var man ska skjuta utan kroppen bara ”gör”. Ögonen ser bara målet, inte målvakten.

Linn Blohm

”Hittade mig själv”

Bakom toppformen finns en särbehandling från förbundskaptenen Tomas Axnér. Han gav Blohm en vecka ledigt när resten av OS-truppen samlades på Playitas på Kanarieöarna för att inleda uppladdningen.

Detta sedan Blohm fick en enormt hektisk avslutning på säsongen i rumänska Baia Mare. Hon är ensamstående med sonen Wilton, 3, och var bara hemma sex dagar i Baia Mare under den sista månaden av säsongen. Laget for runt på flera. långa turnéer där de tog igen en massa bortamatcher i ligan som inte spelats på grund av pandemin. Sonen var med nästan hela tiden (han satt på läktaren med busschauffören när laget spelade).

Säsongen var extremt lång i Rumänien och Blohm kom hem till Sverige först dagen innan OS-laget skulle resa till Playitas.

– Det var en total ”no brainer” för mig att ge Linn ledigt en vecka. Det var det absolut smartaste vi kunde göra; låta henne vara hemma, andas, lyssna på fågelkvitter och äta GB-glass, säger Axnér.

Vad betydde den veckan, Linn?

– Den betydde... allt! Jag behövde verkligen den veckan för att landa, hitta mig själv, hitta ett lugn och kunna sova på nätterna. Jag var inte bara kroppsligt trött utan det var huvudet som var väldigt slitet, säger hon.

Tomas Axnér

Spelat näst mest i laget

I sista gruppspelsomgången på måndagen väntar Ungern i en match som inte betyder något för Sverige då man redan säkrat den sensationella gruppsegern.

Tätt inpå matchen kom beskedet att Blohm, som spelat näst mest av de svenska spelarna hittills, vilas inför kvartsfinalen på onsdag. Nina Dano kommer in i stället och får göra OS-debut.

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll