Hanna Öberg vinner på isoleringen: ”Trivs”

Publicerad 2020-12-11

Norska stjärnan Tiril Eckhoff lider av coronaisoleringen.

Hanna Öberg ser ännu en vecka ensam på hotellrummet som en konkurrensfördel.

– Jag trivs med egentiden, jag ser det som en styrka i dessa tider, säger Hanna Öberg.

Efter två veckor i östra Finland har skidskyttecirkusen flyttat för två helger i österrikiska Hochfilzen. Nya covidtester, samma rigorösa smittskyddsprotokoll och en del lugnare träningspass för det glödheta svenska landslaget inför sprint, jaktstart och stafetter.

Men också mängder av timmar att slå ihjäl.

Åkarna bor i singelrum och vid sidan av träningsspåren träffas man bara i små grupper med tre meters avstånd vid matbordet.

– Det är speciellt, men vi har varit förberedda på det här, säger Elvira Öberg och berättar att Netflix håller henne sällskap.

– Jag är en storkonsument. Jag såg precis klart Peaky Blinders, det var en hit.

Sliter att vinna

Hanna Öberg håller med om att det är speciellt att vara så mycket ensam för tredje veckan i rad. Men hon ser det till och med som en konkurrensfördel. Till skillnad från norska stjärnan Tiril Eckhoff är hon inte så beroende av det sociala mellan tävlingarna.

– För min personlighet så tror jag inte det här påverkar mig mest. Jag ser det som en styrka i de här tiderna, det kan vara till min fördel kontra de som mår sämre av att vara mycket ensam.

Vad gör du med allt tid?

– Just nu läser jag Jojo Moyes bok ”Bergens stjärnor”. Väldigt bra!

Att just få vila känns extra viktigt efter en framgångsrik helg. Att vinna sliter och efter helgen erkänner Hanna Öberg att hon var trött mentalt.

– Det blir mer grejer runtomkring med media, prisutdelning, dopningskontroll och presskonferens. Jag är inte van att vinna så mycket och framför allt inte flera dagar i rad. Det är något jag behöver träna på.

”Självförtroendet inget fel på”

Skruvar du på några rutiner om du hamnar i samma läge nu?

– Det blir snarare viktigt att hålla fast vid rutiner, det är många som rycker och drar i en och det gäller att hålla sig lugn och komma ihåg att byta kläder, få i sig något att äta och så vidare.

Nästa chans att vinna är dagens sprint. Och Hanna Öberg ser ingen anledning till att hon inte skulle kunna göra det.

– Självförtroendet är det inget fel på nu i alla fall, haha.