Blågula backkrisen fortsätter mot Belgien

Publicerad 2023-03-24

Sverige har spelat med olika backuppsättning de åtta senaste tävlingsmatcherna.

Mot Belgien blir det nio.

– Det där 2022 har jag arkiverat längst in i arkivskåpet och slängt nyckeln. Nu tittar vi framåt, säger förbundskapten Janne Andersson.

Uppdatering: Sverige krossat av Belgien i EM-kvalpremiären

Sverige avslutade året med två segrar i träningsmatcherna mot Mexiko och Algeriet. Men i tävlingsmatcherna gick det tyngre. 

Blågult vann bara två matcher, spelade en oavgjord och förlorade fem. 

När Sverige nu ska in i ett nytt EM-kval vill Janne Andersson och spelarna glömma mardrömsåret 2022.

– Vi hade det tufft förra året, det hade vi. Men det är som att vi har bestämt oss för att se det positiva nu, nytt år, nya möjligheter, säger Robin Olsen

Mattias Svanberg är inne på samma spår. 

– Vi har varit på botten. Nu har vi inte så mycket mer att förlora. Vi måste gå in för att gå till EM, säger han. 

Saknar flera högerbackar

Förra året hade Sverige grova skadeproblem. Som mest saknade Janne Andersson 17 spelare av olika anledningar.

Det resulterade i en rad olika back-konstellationer. Sju matcher i rad spelade Blågult med olika mittbackspar. För att hitta två tävlingsmatcher på raken där landslaget haft samma backuppställning måste man gå tillbaka till VM-kvalet i november 2021.

EM-kvalet mot Belgien i kväll blir nionde tävlingsmatchen i rad där Sverige ställer upp med en ny backlinje. Högerbackspositionen är extra utsatt eftersom Emil Krafth är långtidsskadad och Emil Holm och Joel Andersson tvingats lämna återbud.

– Det är som det är, men nu har vi de spelarna vi har på plats och de är tillräckligt bra förberedda för att göra det bra. Nu tittar jag bara framåt. Det där 2022 har jag arkiverat längst in i arkivskåpet och slängt nyckeln, säger Janne Andersson.

”Är tillräckligt bra”

Sett till hur träningarna sett ut under veckan talar mycket för att Linus Wahlqvist Egnell, Victor Nilsson Lindelöf, Hjalmar Ekdal och Ludvig Augustinsson bildar backlinje mot Belgien. Isak Hien har dragits med en skada och har inte kunnat träna för fullt, det är därmed tveksamt om han kan starta.

Det ser därmed ut att bli ytterligare en ny mittbackskonstellation mot Belgien. Lagkaptenen Nilsson Lindelöf tycker dock inte att den stora rotationen i backlinjen är något som stör inför mötet med världsstjärnor som Kevin de Bruyne och Romelu Lukaku.

– Jag tycker inte att det har varit något problem. Den senaste samlingen gör vi det väldigt bra rent defensivt, så det är bara att fortsätta bygga vidare på det. Vi vet hur vi ska spela i landslaget och alla som är här är tillräckligt bra för att gå ut och spela på planen, så det ska inte vara några problem, säger han.