”Styr inte upp någon vettig träning på våren”

Publicerad 2018-03-17

ÅRE. Matts Olsson avslutade säsongen med en sjätteplats i storslalom. 

Inför nästa vill han träna mer för att ta nästa steg. 

– Jag vill kanske mer än tränarna ibland, säger han. 

Det blev ingen pallplats för Matts Olsson i storslalom den här säsongen. Men efter sjätteplatsen i världscupavslutningen säkrade hem femteplatsen i cupen. 

– Jag hade såklart hoppats att det skulle dyka upp en pallplats på slutet, men jag har inte riktigt haft farten kanske i år. Jag kan inte få hybris och tro att jag ska vara på pallen hela tiden, men jag har haft bra nummer och ganska bra lägen, säger svensken.

”Alltid haft det problemet”

Trots en stabil säsong vill Olsson ändra upplägget till nästa för att ta nästa kliv. 28-åringen är inte helt nöjd med hur träningen har sett ut tidigare. 

– Jag vill åka mer skidor och träna mer, svårare än så är det inte. Jag vill inte åka något vansinnigt program, bara ha några träningsdagar utspridda över hela året, säger han och fortsätter: 

– Sista åren har varit lite speciella och jag har varit lite halvskadad så jag har inte kunnat åka så mycket. Men jag tycker alltid att vi har haft det problemet på herrsidan att på vårsidan så blir det inget för oss. De styr inte ihop någon vettig träning på vårsidan och det har jag väl aldrig riktigt gillat, säger han. 

Vad beror det på, tappar folk energin efter säsongen? 

– Ja, kanske. Det är klart, det är ett speciellt upplägg för tränarna har ett liv också som tränarna kanske är mest mån om. Jag har mitt liv och är för tillägget mest mån om min skidåkning och jag kanske vill mer än tränarna ibland. 

Hirscher och Shiffrin exempel

Olsson ser en röd tråd på tränarfronten hos storstjärnor som Marcel Hirscher och Miakela Shiffrin. 

– Det finns en massa exempel. Pappa Hirscher är med och han vill sin son det allra bästa. Mamma Shiffrin är med och hon vill sin dotter det allra bästa. Om du har folk runt om dig som gör allt för dig kan det göra skillnad, säger han och fortsätter: 

– Det är därför som man själv kan fastna för vissa tränare som gör väldigt mycket för en. Jag har en italienare nu, Walter, som gör väldigt mycket för mig. Han skulle nog kunna tänka sig att göra ännu mer om han får de möjligheterna. Man är väldigt tacksam när man springer på någon som ger väldigt mycket. 

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)