Mammas pojke kraschade tungt

Publicerad 2014-07-05

Den äldste, den snabbaste och mammas pojke satte färg när Tour de France inleddes i England.

Tysken Marcel Kittel tog hand om den gula ledartröjan.

Först den äldste, 42-årige tysken Jens Voigt som tangerar rekordet på 17 starter i Tour de France. När årets upplaga startade i Leeds stack han direkt med i en tremannautbrytning och tog sedan ensam kommandot. Som mest hade han över fem minuter till klungan och var dessutom först över ett par kullar så han får bära den prickiga bergatröjan på söndagens etapp från York till Sheffield.

Kittel snabbast

Den snabbaste var Marcel Kittel som förra året spurtade hem fyra etapper i Tour de France. Nu var han återigen starkast när man nådde Harrogate efter 190,5 kilometer och spurtslog Peter Sagan, Slovakien, och Ramunas Navardauskas, Litauen.

Mammas pojke då? Den brittiska spurtspecialisten Mark Cavendish ville gärna vara först till Harrogate för där föddes hans mamma. Men i spurten krockade han med australiern Simon Gerrans och båda föll. Cavendish som landade på ena axeln kunde resa på sig och rulla i mål men med högerarmen hängande.

Bröt nyckelbenet

Enligt organisatörerna så har Cavendish högra nyckelben hoppat ur led. Hans teamchef sade före läkarundersökningen att Cavendish skulle fortsätta Tour de France så länge något inte var brutet.

Regerande mästaren, britten Chris Froome, slutade sexa och främste utmanaren, spanjoren Alberto Contador, 22:a, båda med samma tid som Kittel.

TT

Följ ämnen i artikeln