OS-hjälte kan få livstids fängelse

Skulle smuggla 650 kilo: ”Visste inte”

Uppdaterad 2021-07-27 | Publicerad 2021-04-02

Dubbel silvermedaljör i Aten-OS 2004.

Nu riskerar Nathan Baggaley, 45, livstids fängelse för inblandning i smuggling av 650 kilo kokain.

– Jag hade ingen aning, säger han.

Sommaren 2018 utspelar sig en dramatisk båtjakt ute till havs vid Australiens östra kust. Två män i en sportig gummibåt möter upp ett utländskt fartyg och lastar på mängder av stora paket innan de upptäcks av sjöpolis och försöker fly.

Jakten varar i två timmar – allting filmas av sjöpolis och från helikoptervy.

I den sportiga gummibåten sitter Anthony Draper och Dru Baggaley. Den sistnämnde är bror till Nathan Baggaley, dubbel silvermedaljör i kanot på OS i Aten 2004.

Vid gripandet visar det sig att de lastat båten full med 650 kilo kokain.

I utredningen kopplas även Nathan Baggaley till brottet.

Nathan Baggaley efter OS-silvret 2004.

Båda förnekar

Stjärnan erkänner att det är han som har köpt båten. Han hävdar att han skulle använda den till valskådning.

– Jag hade ingen aning om att den skulle användas till något sådant här. Jag visste ingenting om vad som pågick, säger han under rättegången.

Brodern Dru Baggaley hävdar att kokainsmugglingen var helt och hållet orkestrerad av Anthony Draper – och att han själv trodde att ”uppdraget” skulle handla om att importera tobak.

– Helt plötsligt flippade han (Anthony), lade i full gas och bara körde rakt ut till havs. Han sa: ”Du hänger med, oavsett om du vill eller inte”. Han hotade med att döda min familj om jag inte hjälpte till, säger han i rättegången.

Kan få livstid

Anthony Draper avtjänar nu ett femårigt fängelsestraff. Han har gått med på att vittna mot bröderna i hopp om att få sitt eget straff kortat.

Enligt ABC News har bröderna dömts som skyldiga. Deras straff bestäms vid ett senare datum. Båda två riskerar livstid.

Det är heller inte brödernas första grova narkotikabrott. Våren 2009 dömdes de till över två års fängelse för att ha sålt och distribuerat över 1 500 ecstasytabletter.

Nathan Baggaley avslutade sin idrottskarriär efter att hösten 2005 ha testat positivt och stängts av för dopning. Hans före detta advokat John Weller har tidigare sagt att det var avstängningen som fick honom att börja handla med narkotika.

– Från att ha varit världsmästare och prisvinnare så försvann hela hans värld, sa han.