Amerikansk kvalspelare slog ut världsnian

Publicerad 2023-01-19

Katie Volynets, rankad 119, har slagit igenom rejält på den globala tennisscenen. Amerikanskan, med ukrainska rötter, slog ut världsnian Veronika Kudermetova.

– Jag tror aldrig jag har mött någon topp tio-spelare förut, säger Volynets om sin hittills största seger.

På den näst största arenan Margaret Court tappade världsnian Veronika Kudermetova från Ryssland första set mot Katie Volynets, en 21-åring från Kalifornien som är rankad som 113.

För Volynets var det första gången på en stor arena, med mycket publik – och den verkar ha gett henne energi och hon vann första set.

Kudermetova svarade i och för sig och tog hem andra, men i tredje fick amerikanskan upp farten rejält, och drog ifrån i en 3–0-ledning, och höll sedan undan för att till slut vinna med 6–2.

– Jag njuter av varje ögonblick, säger Volynets.

TT: Hur var din inställning när du gick in mot världsnian?

– Jag hade mycket tro på mig själv. Jag försökte att inte tänka så mycket på den andra sidan utan fokuserade bara på min sida och spelade efter min bästa förmåga och allt jag kunde kontrollera. Det är så klart en väldigt spännande möjlighet att möta världsnian, jag tror aldrig jag har mött en topp tio-spelare förut, så det var verkligen coolt, säger Volynets.

Ukrainska rötter

Volynets är född i USA men hennes föräldrar är ukrainska och hon brukade innan anfallskriget bröt ut årligen besöka släktingarna i landet.

TT: Med tanke på dina ukrainska rötter, var det extra känslosamt att möta en rysk spelare?

– Jag försökte att lägga politiken åt sidan när jag klev ut på planen och bara fokusera på tennisen. Med det sagt så är jag så klart alltid orolig för mina familjemedlemmar i Ukraina, men jag hyser inget agg mot spelare eller så.

Ingen symbolik

Det var tre oseedade amerikanska damer som på turneringens största arenor samtidigt mötte tre ryska eller belarusiska högt seedade spelare under torsdagsförmiddagen.

Men det var inget som Taylor Townsend, rankad 135, tänkte på när hon gick upp mot ryskan Jekaterina Alexandrova, mer än hundra rankingpositioner bättre än Townsend.

– Jag förberedde mig på samma sätt som jag brukar. Det var ingen särskild symbolik för mig. Det var en match som andra. En match som var möjlig att vinna, säger Townsend till TT.

Townsend, som spelade till sig ett wildcard till singelturneringen, inledde starkast och tog hem första set med 6–1.

– Hon spelade extremt bra i första set. Jag startade lite långsammare än nödvändigt, jag hittade inte rytmen, allt kändes fel. Hon är vänsterhänt och de är jättesvåra att möta, säger ryskan till TT.

Bevisat mycket

Därefter kom Alexandrova tillbaka och besegrades Townsend i de två efterföljande med 6–2, 6–3. Hon är därmed vidare till tredje omgången vilket är en tangering av hennes bästa resultat i Australian Open.

– Alla matcher är svåra, det är svårt att ha några förväntningar, säger hon om nästa omgång.

Townsend var en gång i tiden världens bästa junior. Som 24-åring blev hon mamma, och nu som 26-åring – mindre än ett år efter återkomsten till proffstennisen – är hon redo att börja klättra mot toppen igen.

– Jag har bevisat mycket för mig själv. Jag har mycket tennis att spela, jag vill fortsätta att bygga på det här.

– Jag tycker att jag visade min nivå och förmåga att möta toppspelare. Jag behöver bara fler matcher och mer erfarenhet. Alexandrova har haft några starka år och parkerat sig på topp 20. Hon är där hon är av en anledning. Jag har precis kommit tillbaka, säger hon.

I den tredje av morgonens stormatcher på damsidan besegrade femteseedade Aryna Sabalenka från Belarus planenligt Shelby Rogers, rankad 51, på centercourten i Melbourne. Sabalenka fortsätter att visa god form och hade på mindre än en och en halv timme tagit sig vidare till tredje omgången via 6–3, 6–1.

Följ ämnen i artikeln