Eldprovet – för två superrookies

Publicerad 2017-01-14

Dak Prescott och Ezekiel Elliott

Eldprovet är här för Dallas Cowboys två superrookies.

Dak Prescott och Ezekiel Elliott har överrumplat NFL den här säsongen, men nu ska de försöka vinna en slutspelsmatch mot ingen ingen mindre än Aaron Rodgers och hans Green Bay Packers.

Det finns inget mer klassiskt möte i NFL än Dallas Cowboys och Green Bay Packers, knappt i amerikansk sport överhuvudtaget. Få lag väcker så mycket känslor, och ett flertal av matcherna rivalerna emellan har gått till idrottshistorien. 

Lagen har mötts 34 gånger genom åren och det är helt jämnt, 17–17, i statistiken.

Deras senaste slutspelsdrabbning, 2014, avgjordes efter ett kontroversiellt och fortfarande omdiskuterat domslut. I underläge 21–26 och med fyra minuter kvar på matchklockan såg Cowboys wide receiver Dez Bryant ut att ha fångat ett långt Tony Romo-pass, och därmed fixat fyra nya försök från 1 yard-linjen. Något även domarna först ansåg. Men Green Bay menade att Bryant inte haft bollen under kontroll och utmanade domslutet. Och fick rätt. Dallas hann sedan aldrig vinna tillbaka bollen, utan slogs ut. Bryant medger att det var förkrossande tungt och bittert då, men att det inte är något han tänker på längre. Än mindre att det skulle fungera som tändvätska i detta returmöte tre år senare.

Green Bays fans hoppas på mirakel

Jag är inte så säker på om jag tror honom…

I förhandssnacket har det varit minst lika stort fokus på en annan wide receiver. Packers Jordy Nelson fick en elak smäll i wild card-segern mot New York Giants, och spenderade natten på sjukhus med två brutna revben. Rimligtvis skulle hans medverkan en vecka senare vara utesluten. Men nu är det slutspel vi pratar om. Och Green Bays fans hoppades på ett mirakel in i det sista. Men trots att Nelson rehabat intensivt hela veckan kom i fredags kväll beskedet att stjärnan missar söndagens match. Ett tungt avbräck för Packers och quarterbacken Aaron Rodgers som har Nelson som sin främsta och mest effektiva måltavla.

Men när Nelson tvingades kliva av mot Giants, klev istället Randall Cobb fram och tangerade NFL-rekordet med tre touchdown-mottagningar i en slutspelsmatch. Det var Packers sjunde seger i följd och laget är stekhett just nu, och ingen är hetare än Aaron Rodgers.

Första slutspelsmatchen någonsin

Rodgers anses allmänt ha en av ligans bästa armar och hans rutin är enorm, med bland annat en Super Bowl-titel 2011, då han utsågs både till finalens mest värdefulla spelare liksom hela säsongens. 

På papperet låter det som minst sagt ojämna förutsättningar för Cowboys QB Dak Prescott, som gör sin första slutspelsmatch någonsin. Men det här är ingen vanlig rookie vi pratar om. 23-åringen har dessutom förmånen att kunna lämna över bollen till en annan superrookie, nämligen running backen Ezekiel Elliott. Med Elliott i spetsen har Cowboys ett av ligans bästa springanfall. Lägg därtill att Packers har ett ihåligt springförsvar, så finns det stora möjligheter att Cowboys kan kontrollera matchklockan och reducera Rodgers chanser. 

Jag måste tyvärr hålla Cowboys som favorit här. Jag säger tyvärr, för även om jag tillhört båda organisationerna så klappar mitt hjärta mest för Green Bay.

Om Cowboys–Packers är söndagens hetaste match, är Atlanta Falcons–Seattle Seahawks lördagens huvudnummer. Och mycket talar för att det blir en poängfest.

Falcons quarterback och MVP-kandidat Matt Ryan har samlat på sig sanslösa siffror under säsongen, mycket tack vare sin wide receiver Julio Jones som noterades för näst flest mottagna yards under grundserien. Lägg därtill running backen Devonta Freeman som i snitt sprang 67 yards/match och svarade för elva touchdown så är det ingen överdrift att kalla Falcons anfall för slutspelets giftigaste. Och anfallet har varit tvunget att leverera då försvaret inte alls hållit samma höga klass. Dessutom har man stundtals haft svårt att freda Ryan som sackats 37 gånger. Fast i den statistiken är Seahawks QB Russell Wilson ännu mer utsatt med 41 stycken. 

Så även om man med all rätt fokuserar mycket av förhandssnacket kring radarparet Ryan och Jones, så kan den stora hjälten i Falcons bli en 112 kilo tung och elak linebacker. Vic Beasley har flest sacks av alla spelare i ligan, och är ett fullständigt odjur. Och kan inte Seahawks offensiva linje erbjuda bästa tänkbara försvar, kommer Russell Wilsons fall bli tungt, hårt och smärtsamt.

Följ ämnen i artikeln