Lag Edin klart för semi mot Kanada

Publicerad 2015-04-04

Sverige är klart för semifinal i curling-VM i Halifax, Kanada.

Det står klart efter 7–4 mot Finlands lag Aku Kauste.

– Vi spelade stabilt, säger Sveriges skipper Niklas Edin.

Kvartsfinalen inleddes trevande, med få poäng. Efter fem omgångar ledde Sverige med 2–1.

I den sjätte fick lag Edin med sig två poäng fram till 4–1-ledning – bara för att se Finland komma tillbaka med två poäng i sjunde. Efter två nya svenska poäng i åttonde och 6–3-ledning hade Sverige i den nionde omgången möjligheten att stjäla poäng och därmed tvinga Finland att ge upp.

Men det svenska försöket misslyckades då den finländska skippern Aku Kauste svarade för ett riktigt precisionsarbete till en poäng vilket höll kvartsfinalen vid liv till den tionde och sista omgången.

"Intressant match"

Där var det dock inget snack, och precis som i premiären – 6–5 till Sverige då – vann lag Edin.

– Det känns riktigt bra, vi spelade stabilt, säger Niklas Edin i curling-VM:s webb-tv-sändning.

– Det var en intressant match.

I semifinalen ställs Sverige mot Kanadas lag Pat Simmons klockan 00.30 natten mot söndag. När lagen möttes i gruppspelet vann Kanada med 9–6. Kanada, som var tvåa i gruppspelet, förlorade tidigare under lördagen den första semifinalen mot Norge, som därmed är klart för söndagens final.

Sjunde raka segern

Sverige inledde VM ojämnt, med tre förluster på de första fem matcherna. Men i och med kvartsfinalsegern tog lag Edin sin sjunde raka seger.

– Det kändes ändå som att vi var det starkaste laget.

– Vi har sett fram emot att möta dem (Kanada) hela veckan. Vi har spelat bra under den andra halvan av turneringen, säger Niklas Edin.

TT