Är det klassiska citatet ett påhitt?

Publicerad 2015-12-07

Är "Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk” påhittat i efterhand?

"Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk”.

Alla har hört det klassiska citatet och alla vet vem som sagt det. Eller?

Nu ifrågasätts Arne Hegerfors mytomspunna ord från VM 1990 av Flashbackanvändare och journalisten Jack Werner.

– Jag tror inte det är ett felaktigt citat, även om jag inte kommer ihåg allt jag sagt under tusen fotbollsmatcher, säger Hegerfors själv.

Kamerun var det stora skrällaget vid VM 1990. Man tog sig vidare till kvartsfinal där man ställdes emot England. Roger Milla och hans lagkamrater ledde med 2-1 innan de släppte in en sen kvittering och sedan förlorade i förlängningen.

Den matchen har fallit i glömska för de flesta svenskar, men ett citat har levt vidare. SVT-kommentatorn Arne Hegerfors klassiska floskel: "Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk”.

Den olycksaliga dubbeltydigheten har etsat sig bland klassiska svenska idrottsfloskler och är utan tvekan ett av de mest återgivna sportcitaten i svensk historia.

Kollat på matchen i efterhand

Men nu utmanas sanningen i sägningen.

Det är journalisten Jack Werner, prisbelönt för sitt arbete på Metro med den så kallade ”Viralgranskaren”, som uppmärksammat en över 1100 inlägg lång Flashbacktråd där man ifrågasätter om Arne Hegerfors någonsin sagt de mytomspunna orden.

Hittills har ingen användare kunnat bevisa att orden yttrats trots att man har tagit sig till Kungliga Biblioteket för att kolla på den arkiverade SVT-utsändningen från kvartsfinalen.

Arne Hegerfors själv har flera gånger i efterhand pratat om klassikern och hävdat att det hände i just matchen mot England.

– Jag är nog ganska säker på att citatet är rätt, att jag sade det under matchen mellan Kamerun och England och att jag sade det i samband med att de tappade sin 2-0-ledning då England gjorde två mål i snabb takt. Då kom det en bild på bänken då de satt med gamnacke allihopa. Då sade jag det utan att tänka på dubbeltydigheten i det hela, säger Hegerfors till Jack Werner och berättar att han inte själv hörde sin egen felsägning utan fick det berättat för sig i efterhand.

”Tydlig bekräftelse från Arne...”

Citatet gick från omtalat till folkligt när Sportbladets före detta krönikör Lasse Anrell skrev en bok om idrottsfloskler och tog Hegerfors ord.

Han har märkt av granskningen på forumet Flashback. Flera användare har hört av sig, men inte heller han kan presentera någon förstahandskälla när Jack Werner ringer upp.

– Det jag har sagt till någon som ringt upp mig är att jag fick en tydlig bekräftelse när Arne Hegerfors själv i något tevetal för några år sedan drog fram detta citat som det han skulle komma att bli ihågkommen från, säger han.

Alla genomgångar till trots, det finns fortfarande flera möjligheter att citatet är äkta. Kanske har det sagts i någon annan Kamerun-match, eller kommer det kanske från något studioprogram i samband med matchen mot England.

”Det har varit roligt”

Oavsett slår Arne Hegerfors fast för Jack Werner att han inte lidit av att citatet fått sådan spridning – oavsett om det nu är korrekt eller inte.

– Nädå, det har varit roligt. Det kom ut en bok som hette ”Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk” som hade alla möjliga citat från radio och teve, där dubbeltydigheter går att hitta lite var som helst. Det har bara varit kul att folk kommit fram och klappat mig på axeln och sagt det, detta kanske mest kända citatet av alla i svensk tevehistoria. Ja, utom möjligen Tage Erlanders ”huka er göbbar å kärringer för nu laddar han om”, säger han.

Vet du som läsare var du har hört citatet? Har du det inspelat? Eller har du någon annan förklaring till hur ett av Sveriges mest berömda idrottscitat saknar förstahandskälla? Hör av dig till oss på Sportbladet på tipsa@aftonbladet.se eller i kommentarsfältet nedan.