Wernbloom: Klarar inte livet i Stockholm

Publicerad 2015-10-15

CSKA-svensken i öppenhjärtig intervju

I en öppenhjärtig intervju beskriver CSKA Moskvas Pontus Wernbloom, 29, hur uppväxten i lilla Kungälv gett honom svårigheter med det hårda livet i storstäderna.

– Jag har problem med att bo i Stockholm, säger han till fifa.com.

Världsorganisationen för fotboll har gjort en längre intervju med den svenske landslagsmittfältaren om livet i Ryssland och Moskva.

Wernbloom får bland annat frågor om den speciella kampanj #smileforPontus som CSKA-fansen startade efter att svensken i en intervju förklarat att han aldrig mötte någon leende på Moskvas gator.

Gillar inte anonymiteten

Svensken bombarderades med leende supportrar och ryssar via Instagram och Twitter.

– Det var verkligen roligt och ovanligt gjort, säger han till fifa.com.

– Jag beskrev livet i storstäder, inte bara i Moskva. Jag växte upp i en liten stad i Sverige, och jag tror inte ens Ryssland har så små städer.

– Det är till och med problem för mig att bo i Stockholm. Det är så mycket folk där. De går förbi utan att säga hej. Man blir så anonym och jag gillar inte det riktigt. Det är ett storstadssyndrom. Och Moskva är 10-15 gånger större än Stockholm, säger Wernbloom som fortsätter hyllningarna av CSKA-fansen.

Dö av köld

– Jag har alltid gillat våra fans. Det som är roligast med dem är när de tar av sig kläderna när det är tio minusgrader. Man är på väg att dö av köld ute på planen, men de här fansen står nakna från midjan och uppåt – och rör inte en min.

Wernbloom menar med glimten i ögat att hans uttalanden om det hårda livet i Moskva var ett drag av honom inför de då pågående diskussionerna om en kontraktsförhandling.

– Det var så slug taktik av mig, säger han med ett skratt. I realiteten hade jag ingen anledning att lämna Ryssland. Jag har haft mina bästa fotbollsår och gjort mina bästa matcher här. Under de senaste 3,5 åren har jag lärt mig hur saker och ting fungerar här och nu trivs både min familj och jag här.

Tjänar 20 miljoner per år

Sportbladet avslöjade i somras det nya kontraktet för svensken. Avtalet gäller 2017 ut och ger Wernbloom uppemot 20 miljoner kronor årligen netto i lön.

Wernbloom hyllar fansen, men hans kärleksförklaring till CSKA-tränaren och nye ryske förbundskaptenen Leonid Slutskij är ännu djupare:

– För mig är Slutskij den bäste tränaren. Jag tror aldrig jag kommer spela i ett lag där jag vill åka till träningen mer än jag gör i CSKA. Vi har ett stort mått av frihet. I Europa kan det ibland vara rena dagiset: de talar om för dig hur du ska förbereda dig inför matchen, hur du ska uppträda, vad du ska äta, hur många timmar du ska sova.

"Älskar min tränare"

– Jag har spelat fotboll i 20 år och jag vet exakt vad som är bäst för mig. Slutskij talar inte om för oss hur vi måste förbereda oss, utan litar på oss. Jag gör det som jag anser vara nödvändigt och jag gillar det. Det är tack vare det som vi har en så fantastisk atmosfär i laget. När man älskar sin sin tränare är man redo att följa honom hela vägen, säger Wernbloom.

Emellanåt uppdaterar mittfältaren sina följare på Twitter och Instagram med kartbilder när CSKA är ute på långresor i Ryssland. Nyligen spelade klubben en cupmatch i Irkutsk.

– När jag var i Irkutsk var jag tvungen att kolla på kartan i telefonen och insåg att jag var närmare Mongoliet än Sverige. Det är rätt coolt. Det är något att berätta om för barnbarnen.