”Tänkte bara, vad har jag dragit med dem på”

Tangnes berättar om tuffa inledningen i Schweiz

Publicerad 2022-05-14

Dan Tangnes gör nu sin fjärde säsong som huvudtränare för EV Zug i den Schweiziska ligan, men den första tiden i klubben var inte helt lätt.

För norska TV 2 berättar han om den tuffa inledningen på äventyret i Schweiz.

– Då tänkte jag bara ”vad har jag dragit med dem på?”, säger han.

Efter att ha vänt 3–0 i matcher till 4–3 i finalen mot ZSC Lions blev Zug mästare i den Schweiziska ligan. Men vägen dit har inte varit helt spikrak för huvudtränaren Dan Tangnes.

För norska TV 2 öppnar han nu upp sig om den tuffa starten i sitt nuvarande hemland.

Första året blev det mycket tid i bilen för Tangnes när han färdades mellan ishallen och gymmet. På vägen dit körde han förbi sin dotters skola.

– Hon stod helt ensam. Jag såg att hon var helt ensam när alla andra lekte. Då tänkte jag bara ”vad har jag dragit med dem på nu?”, säger han och menar att det är något som gett honom dåligt samvete.

– Jag känner aldrig att jag kan ge nog av mig själv någonstans. Jag försöker ställa upp på allt, som att vara med på hennes innebandyträning eller padeltennisträning men det är mycket hag saknar. Jag jobbbar mycket och är borta mycket, även om vi här i Schweiz kan sova hemma efter varje bortamatch.

”Hon var som en hund”

Innan Dan Tangnes tog över huvudansvaret för Zug var han huvudtränare för Linköping i SHL under fyra säsonger.

När dottern var tre år flyttade han ensam till Sverige och pendlade till Norge för att få tid med familjen.

– De första två åren var hon som en hund. Hon visste inte om jag varit ute med soporna eller varit borta i 14 dagar, säger han till TV 2.

Efter ett tag fick 43-åringen nog.

– Det sista året kom jag hem för att överraska henne i skolan. Det första hon frågade var när jag skulle tillbaka igen. Jag måste tillbaka senare idag, sa jag. Sedan sprang hon iväg igen. De var tungt, då bestämde jag mig för att vi inte kunde leva på det sättet längre, säger Tangnes som istället tog flyttlasset vidare till Schweiz.

Närmare bestämt i en av världens rikaste kommuner.

– Jag brukar säga att Schweiz är lite som en bubbla i världen. Zug är som en bubbla inuti den bubblan. Allt är rent och säkert. Det är kanske en av de rikaste kommunerna i hela världen, säger han.

Följ ämnen i artikeln