Till final – med byxorna vid knäna

Publicerad 2014-02-13

”Hans byxor är nog de största som någon någonsin kommer att köra ett OS i”

Sotji/Stockholm. Två av tre svenskar hade kört bort sig.

Då klev Henrik Harlaut ut för sitt andra kvalåk, höll på att tappa byxorna, men satte ett vackert åk och tog sig till final.

– Jag har åkt så här de senaste tio åren så det stör inte mig, säger Harlaut om sina 4XL-byxor till Sportbladet.

Här tejpar landslagets sportchef Anders Norin fast Harlauts brallor och hängslen inför finalen.

Tre svenskar ställde upp i skidornas slopestyle för herrar. Men det skulle visa sig vara ett stentufft kval med höga poäng. Jesper Tjäder var förste svensk att köra bort sig. Efter ett halvdant förstaåk behövde Jesper Tjäder höja sig till det andra. Men den unge svensken föll och fick vinka adjö.

– Jag hade problem på railsen i första så jag tog det lite lugnt med hoppen. I andra fick jag till railsen jättebra men så ramlade jag på första hoppet eftersom jag hade för lite fart. Det var synd, tråkigt att missa final, säger Tjäder till Sportbladet.

Föll snöpligt

Även Oscar Wester, på plats 14 efter första kvalåket, behövde höja sig i det andra åket för att ta sig till finalen. Och han satsade allt i det sista hoppet med en trippelkork 1620, men föll snöpligt direkt efter landningen.

– Jag satsade på ett trick jag aldrig gjort förut. Jag hade kanske kunnat chilla, men jag gick för det. Det räckte inte hela vägen men jag är nöjd ändå. De har två veckorna har varit de roligaste i mitt liv. Det är otrolig nivå på tävlingen. Alla gör de bästa tricken jag har sett, säger Wester till Sportbladet.

Höll på att tappa byxorna

Men den största svenskprofilen av dem alla, Henrik Harlaut, skulle komma att rädda dagen. Efter att ha ramlat i första kvalåket satte han ett snyggt andraåk till poängen 83,20 och tog sig till final på det. Och han höll på att tappa sina byxor, i storlek 4XL, i bara farten.

– Byxorna hänger långt ner. Hans byxor är nog de största som någon någonsin kommer att köra ett OS i. De är specialsydda för honom för att han ska få plats och känna sig bekväm, säger Viasats expert Jesper Norén.

”En av favoriterna”

När Sportbladet möter upp Harlaut efter det fina åket är han i vanlig ordning på gott humör.

– Jag är glad över att få landa ett åka.

Dina byxor, stör de inte när du åker?

– Nej, jag har åkt så här de senaste tio åren så det stör inte mig.

Storlek?

– 4XL.

Nu väntar finalen klockan 10.30. Och där kan Harlaut slå till igen.

– Han är en av favoriterna till att ta hem hela tävlingen. Han har ett åk som är ett av de sjukaste åken som någonsin gjorts i en slopestyle-tävling, om han får sätta det, säger Viasats expert Jesper Norén.

Och inför finalen tejpas Harlauts byxor fast av landslagets sportchef Anders Norin.

Det blev till slut en sjätteplats i finalen för Harlaut.

Läs mer om finalen här.

Följ ämnen i artikeln