Har agerat efter Schelins krav

Publicerad 2021-07-17

GÖTEBORG. För fem år sedan efterlyste Lotta Schelin mensskydd i landslagets sjukvårdsväska.

Under OS i Japan finns material att tillgå för de svenska spelarna.

– Det finns med i den medicinska utrustningen, säger landslagsläkaren Mats Börjesson.

När det amerikanska landslaget vann VM 2019 pekades kartläggningen av spelarnas menscykler ut som en bidragande framgångsfaktor i The Telegraph.

Svenska landslagsläkaren Mats Börjesson betonar att hänsyn till den kvinnliga fysiologin är av vikt och något som den svenska landslagsledningen tagit i beaktning under flera år. Men han påpekar samtidigt att det är svårt att dra stora slutsatser.

– Amerikanskorna sa att de vann VM på det, men nej det gjorde de inte. De vann för att det hade det bästa fotbollslaget, säger han.

”Finns en ökad skaderisk”

Även om fler och fler studier genomförs finns det fortsatt ett stort behov av forskning kring kvinnlig fysiologi.

– Både de manliga och de kvinnliga hormonerna påverkar prestationen och risk för skador. Brister kan ge sjukdomar, säger Mats Börjesson och fortsätter:

– När det gäller den kvinnliga menstruationscykeln över månaden är det stora variationer i hormonerna. Man har högre nivåer av kvinnliga könshormoner som progesteron och östrogen under vissa delar av vissa delar av menstruationscykeln vilket har vissa teoretiska effekter.

Jonna Andersson och svenska landslagsläkaren Mats Börjesson.

– Vad man ska göra åt det är en annan sak. Det vi vet att det är kopplat till är att det finns en ökad skaderisk under vissa delar av menstruationscykeln. Man har till exempel i studier kopplat det till vissa knäskador. Det finns ett samband  Det finns också samband med att man borde ha viss ökad effekt av en typ av träning i början av sin cykel och annan träning är halterna av hormonerna är höga.

Mats Börjesson gör en paus. Slår ut med armarna lite lätt.

– Men är det en mätbar effekt? Det har man inte lyckats bevisa. Det är så mycket annat som också spelar roll.

2016 ställde Lotta Schelin som krav det också skulle finnas mensskydd i landslagets sjukvårdsväska.

När det svenska landslaget OS-spelar i Japan sker det med en kontinuerlig kontroll av spelarnas hälsa.

Spelarna har genomgått Fifas hälsotester och den svenska landslagsledningen har inför mästerskapet också kontrollerat spelarnas järnvärden.

– Vi följer tidigt spelarnas järnvärden så vi kan agera. Det gör man i klubbarna också. Det ska man ha rättat till inför ett mästerskap, säger Mats Börjesson.

I samband med frågorna som spelarna får svara på samlar landslagets medicinska team också in information kring vilka besvär spelarna normalt får i samband med menstruation.

Skulle en svensk spelare drabbas av mensvärk finns det möjlighet till smärtlindring med hjälp av Tens-apparatur.

I sjukvårdsväskan finns också numera mensskydd, ett krav som Lotta Schelin lyfte i samband med Sportbladets artikelserie #mensendå 2016.

– I sjukvårdsväskan finns det tuggummi, tops, plåster, tejp…you name it. Jag skulle verkligen önska att det även fanns bindor och tamponger, sa Lotta Schelin då.

Det gör det nu.

– Jo, det finns med i den medicinska utrustningen, säger landslagsläkaren Mats Börjesson innan han påpekar:

– Var och en har ansvar för sina grejer, men det finns i nödfall.

Följ ämnen i artikeln