Guldhjältarna – så funkar de privat

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-27

VANCOUVER. En chefaktuarie, en projektledare, en revisor och en trafikplanerare – Sveriges dubbla guldmedaljörer i curling har samtliga bra yrken i det civila.

Men visste du att de även kan vara glömska, godtrogna och lättlurade?

Här får du veta lite hur curlingdamerna är vid sidan av curlingbanan.

Lag Norberg riskerade att splittras redan efter OS-guldet i turin för fyra år sedan, men det faktum att OS skulle avgöras i curlingens hemland Kanada fick damerna att fortsätta.

– Dessutom har vi ju slitit i hela våra karriärer utan någon uppmärksamhet, då vill man njuta längre än tre månader och verkligen ta del av det vi har åstadkommit, säger skippern Anette Norberg.

I natt fick de njuta av ett nytt OS-guld efter en finalrysare mot värdlandet Kanada.

”Inget är klart”

Lag Norberg är minst sagt ett sammansvetsat gäng. Anna Le Moine kom sist in i laget, 2003. Eva Lund kom med 1998. Och systrarna Anette Norberg och Cathrine Lindahl har spelat tillsammans sedan 1990. Nu är risken stor att kvartetten splittras.

– Inget är klart. Vi har sagt att vi ska sätta oss i sommar och prata och sedan får vi se vad vi kommer fram till, säger Anna Le Moine.

Trots att medlemmarna i Lag Norberg är igenkända av svenska folket är det få som vet hur de fyra damerna är utanför curlingbanan. Tränaren Stefan Lund – som varit gift med Eva Lund sedan 1992 och tränat laget sedan 2001 – hjälper till att berätta om var och en.

Anette Norberg, 43:

– Hon är väldigt impulsiv och oerhört effektiv. Hon duschar, sminkar sig och klär sig på tolv minuter. Ett praktexempel var när kungen kom till OS-byn, då sa det bara pang så var hon påklädd. Sedan är hon i likhet med mig väldigt fokuserad på curlingbanan och på arbetet, men disträ vid sidan och glömmer det mesta, datorer, plånböcker, nycklar.

Anna Le Moine, 36:

– Under de tolv minuter som Anette har gjort sig klar funderar Anna på vilka kläder hon ska ha på sig. Man kan säga att Anna gör kloka val och att de är noga övervägda. Anna är den i laget som är mest social.

Eva Lund, 38:

– Har ett grymt minne och hjälper laget att minnas när det gäller en speciell match eller sten. Hon kommer ihåg saker som hände för åtta år sen. Sedan är hon oerhört godtrogen och lättlurad, det är inget merit att blåsa henne. Peja Lindholm körde alltid practical jokes och folk lärde sig det med åren, men Eva gick alltid på dem.

Cathrine Lindahl, 40:

– Är en jävel på karaoke, älskar att bjuda på sig själv, och är mycket mer spontan än vad folk kanske tror.

Följ ämnen i artikeln