Mif starkast i elitserielagens möte

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-17

och Skellefteå besegrade Mora

MALMÖ (TT)

Kvalserien är igång och vinnarna i premiären blev Mif, AIK och Skellefteå.

Mif vann hemma över säsongens elitseriekollega Leksand, 3-1 (2-0, 0-0, 1-1) i en rivig tillställning med massor av utvisningar.

Peter Andersson, Mif:s 38-årige speluppläggare, var mästerlig var han än var på isen.

- Att tro att rutinerade spelare som Peter Andersson och Juha Riihijärvi tänker förlora kvalet är helt fel ute. De var besvärliga och Mif är och blir svårslaget, sade Leksands assisterande tränare Randy Edmonds.

Varje poäng är värdefull och hemma skall man bara vinna om det skall bära till elitserien.

- Vi och Leksand är de bästa lagen, jag har tittat en del på de andra, så jag hoppas att det blir vi två som tar elitserieplatserna, sade Mif:s tränare Stephan Lundh.

Med massor av utvisningar och en del brutala tag var det mer kvalkrig än välspelad ishockey och en avgörande sekvens fyllde isen i mitten av den första perioden.

Leksands Niklas Persson cross-checkade Mif:s Daniel Rydmark som föll direkt. Persson fick matchstraff och Leksand förlorade en viktig play-maker efter bara drygt elva minuter.

Men veteranen Rydmark var snabbt på isen igen, pigg som en mört.

Föll som käglor

Mif spelade fem mot tre i drygt en minut utan framgång, men när det övergick i spel fem mot fyra kom ledningsmålet, 1-0 genom Joakim Lundberg. Mif-backen tog retur på sitt eget skott efter ett genombrott.

Tre minuter senare åkte Leksands Lars Jonsson ifrån Mif-försvaret men Andreas Hadelöv klarade och i en snabb spelvändning gjorde Frans Nielsen 2-0 för Mif. Spel fem mot fyra även där.

Spelare föll som käglor i hårda dueller, och Leksands Tobias Holm föll i båset. Han fick oturligt en förlupen puck i ansiktet, reste sig och svimmade. Han kvicknade till men spelade inte mer.

Mif dödade matchen med 3-0 när det återstod fjorton minuter. I power-play fick Juha Riihijärvi jätteträff på pucken vid blå linjen.

Leksand för hett

Leksands gjorde sitt tröstmål i spel fyra mot fem, 1-3 när det återstod blott 48 sekunder.

Kvalkrig ja, och det ledde nog till Leksands fall.

- Vi var för heta, och tog för många utvisningar, fokuserade på fel saker nämligen på domarna, sade Randy Edmonds.

Spelet var jämt i början, men när Leksand fick utvisningarna i mitten av den första perioden tog Mif över.

- De som räknat bort Mif måste vara helt felinformerade. Mif är ett lag som är mycket svårt att besegra, sade Leksands tränare Randy Edmonds.

Full poängpott för Mif alltså i kvalseriepremiären. Full pott också för AIK som besegrade Hammarby med 4-2 i Globen, samt för Skellefteå som vann borta över Mora med 4-1.

Bo Harmby/TT