19 miljoner till vinnaren i den stora EPT-finalen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-16

I fjol gick priset till en 22-årig student

Förra året vann en 22-årig färsk student – Glen Chorny från Kanada – PokerStars EPT Monte Carlo Grand Final. Snart är det dags för årets upplaga av turneringen.

– Monte Carlo är det ”flashigaste” stället jag vet, säger Johan Bondesson, Sverigechef på PokerStars.

Glen Chorny fick kyssa bucklan – och fick motsvarande 19 miljoner kronor.

Turneringen är den årliga avslutningen på och finalen för European Poker Tour-säsongen. Startfältet har växt för varje och senast var de 842 till antalet.

En rekordsiffra.

– Det är den största turneringen på europeisk mark, säger Johan Bondesson.

Stora vinster

Vilket har en given konsekvens – i form av höga prissummor. Varje spelare bidrar nämligen med ett inköp på 10 000 euro. En del köper in sig med egna pengar men många kvalar sig fram.

De 80 spelare som placerade sig bäst i tio gånger större startfältet fick dela på 79 miljoner kronor – den största prispotten i en turnering i Europa.

Och summorna kan bli i den klassen även i år.

– Det beror på antalet deltagare. Men det har ju blivit fler för varje år och om det är likadant nu så växer förstås potten, förklarar Johan Bondesson.

Frirullar

Pengar som går att nå utan att satsa en spänn. Om man har enorm tur, förstås.

– Vi har en del frirullar (gratis tävlingar som man kan kvala in genom, reds anm), de sista spelas under den här veckan. Sedan fortsätter vi att ha vanliga satelliter med inköp, berättar Johan Bondesson.

Det betyder att man kan köpa in sig i en mindre turnering och kvala sig fram till huvudturneringen i Monte Carlo. En låååång väg att vandra, det kan ingen förneka.

Men heller inte omöjlig.

Glen hade tur och skicklighet

Väl i final är det lika förutsättningar för alla. Lika många marker var vid start. Sedan gäller det att förvalta dem rätt och, förstås, ha tur.

Mest av skicklighet och tur hade onekligen kanadensiske studenten Glen Chorny, som vann hela rasket och kammade hem lite över två miljoner euro, vilket motsvarade 19 miljoner svenska kronor.

Bara en vinner.

Men alla som kommer dit får sig en upplevelse, tycker Johan Bondesson.

– Hela stället, Monte Carlo, är superlyxigt. Det går knappt att jämföra med något annat, säger Johan Bondesson.

Fotnot. Satelliterna till EPT-finalen i Monte Carlo är nu färdigspelade. Men på

Pokertourer - PokerStars Live - Liveturneringar i
poker

[extern länk] finns information om hur man kan ta sig till sommarens stora pokerhändelse – WSOP (poker-VM) i Las Vegas – via nya satellitturneringar.

Läs mer om EPT-finalen i Monte Carlo. Engelsk text. [extern
länk].

PokerStars

Följ ämnen i artikeln