Sportbladet

Klart: SVT tappar OS

Av: 

Oskar Månsson

SPORTBLADET

”Gäller att sälja guldägget för dyrast möjliga”

VISAS INTE I SVT Viasat tar över efter SVT – som för första gången någonsin mister sin exklusiva rätt till att sända OS.

SVT tappar OS-rättigheterna till Viasat.

Sent i går bekräftade IOK:s Arne Ljungqvist för Sportbladet att affären gått i lås.

Men höjdpunkterna ska fortfarande vara gratis och tillgängliga för alla.

– Det är säkert mer dramatik för SVT än för tittarna, säger Ljungqvist.

Arne Ljungqvist

Efter veckor av spekulationer är det klart. MTG, Medieföretaget som äger Viasat, har köpt rättigheterna till att sända Vinter-OS i Sodji 2014 och Sommar-OS i Rio 2016.

Under torsdagskvällen kunde Arne Ljungqvist, mångårig ledamot av Internationella Olympiska Kommittén, bekräfta nyheten. När Sportbladet ringer citerar han en intern pressrealese från IOK som skickats under dagen.

Tvunget att sända

”Affären gäller samtliga rättigheter under Vinter-OS 2014 och Sommar-OS 2016 vad gäller fri tv, betal-tv och mobil-tv.”

– Det är en kommersiell värld och det gäller såväl för Viasat och SVT. Det är naturligtvis en rimlig strävan att sälja guldägget för dyrast möjliga. Samtidigt måste man vidhålla värdet av reklamen, det vill säga att det sänds så att folk kan se. IOK har inget intresse av att kamma in en massa pengar utan att folk kan titta, säger Ljungqvist.

Enligt kontraktet som upprättats är Viasat tvungna att sända ”ett betydande antal timmar av fri tv inklusive tävlingar med ett särskilt nationellt intresse”. Med andra ord så måste Viasat sända så fort det blir tillräckligt intressant för det svenska folket.

”Finns möjligheter”

– Ja, det är precis så som jag tolkar det. Sedan är det väl en definitionsfråga om vad som har särskilt intresse – den diskussionen måste föras med de som har rättigheterna. Men det blir säkert mer dramatik för SVT än för tittarna, säger Ljungqvist som poängterar att SVT fortfarande har möjligheter att förhandla till sig delar av rättigheterna.

– I så fall får de diskutera med Viasat.

Sportbladet har varit i kontakt med Per Tellander, chef för Viasat Sport, och SVT:s sportchef Per Yng, men båda avböjer att kommentera.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert: