Martin Frändesjös tuffa jul mellan VM och EM: ”Kom i rymddräkter”

Publicerad 2022-01-12

Martin Frändesjö testade positivt när han landade efter dam-VM.

Därför fick handbollsexperten tillbringa hela julen isolerad på ett hotellrum i Norge medan sambon och de tre barnen var hemma.

– De kom i rymddräkter och satte maten på en bricka utanför dörren, säger experten, som nu laddar om för herr-EM, om sin annorlunda jul.

Följ ämnen
Handboll

Vintern är som vanligt hektisk för experten och förre storspelaren Martin Frändesjö när Viasat sänder dubbla handbollsmästerskap.

Först var han på plats i Spanien på dam-VM i nästan tre veckor och i morgon börjar han jobba med herr-EM som inleds på torsdag och pågår lika länge.

På grund av pandemin kommer studion inte vara på plats i Slovakien och Ungern utan i Stockholm. Men det innebär ändå nästan tre veckor hemifrån för 50-åringen då han bor i Stavanger i Norge sedan många år med sambo och tre barn på 6, 9 och 10 år.

Och någon mysigt julfirande har det inte blivit däremellan.

Gick ner i vikt

När Frändesjö landade i Oslo efter dam-VM den 20 december testade han nämligen positivt för corona på det obligatoriska testet för alla passagerare som landar på flygplatsen och åkte in på ett karantänshotell där han satt isolerad på ett rum i sex dagar.

– Jag kunde inte isolera mig på något annat sätt. Hade jag åkt hem så hade alla i familjen också hamnat i karantän och inte kunnat fira jul på riktigt. Så jag tog en kula för laget, säger han.

Men särskilt kul var det inte.

– Det var extremt tråkigt. Skitjobbigt...som att sitta inlåst. De kom i rymddräkter och satte maten på en bricka utanför dörren. Sedan knackade de på dörren och försvann. Jag fattade ju inte det från början utan ropade ”ja?” när de knackade första gångerna.

– Men det var bra mat. Fördelen var att jag inte åt så mycket sötsaker som på en vanlig jul. Jag är svag för sådant annars. Så jag gick faktiskt ner några kilon över julen.

Vad gjorde du de där dagarna?

– Jag plöjde serier och så började jag jobba på mitt dokument, min ”bibel”, inför herr-EM. Jag gör en sådan inför varje mästerskap och den har aldrig varit så tjockt som den här gången (skratt). Jag har aldrig varit mer påläst, skulle jag säga.

Vad sa barnen?

– De började gråta. Jag hade ju redan varit borta i nästan tre veckor.

Vem betalar för en sådan hotellvistelse?

– Norska staten. De har ju en oljefond.

Martin Frändesjö.

Tror på svensk VM-final

Frändesjös arbetsgivare fick lite ”dåligt samvete” när deras expert hamnade i karantän över julen efter att jobbat närmare tre veckor i sträck i Spanien.

– Jag fick mycket omtanke från Viasat. De skickade den största blombuketten jag sett till hotellet. Där fanns med lite choklad också så jag fick något sött, ler Frändesjö.

Nu är han redo för herrarnas EM.

– Klart man helst vill vara på plats men då spelarna inte hade fått komma till studion ändå är det här ändå en bra lösning.

Vilka vinner guld?

– Hjärtat säger Sverige, men förnuftet säger Danmark. Jag tror Sverige tar silver, säger Frändesjö.