Johaug kan portas från Sverige

Uppdaterad 2020-06-13 | Publicerad 2020-06-12

Hon slog världsårsbästa i Norge.

Men då Therese Johaug varit dopningsavstängd kan inbjudan till Stockholms Diamond League-gala utebli.

Något som förvånar svenska längdstjärnan Frida Karlsson.

– Hon har stått sitt kast, säger hon till Sportbladet.

Diamond League-galor brukar inte bjuda in deltagare som varit avstängda för dopning. Men arrangören för gårdagens Impossible Games, som ersatte inställda DL-galan i Oslo, gjorde ett undantag med längdstjärnan Therese Johaug som varit dopningsavstängd i 18 månader.

– Det är upp till oss som är arrangörer, och vi bjuder in henne till Bislett, sade Impossible Games tävlingsledare Steinar Hoen till VG.

Däremot är det inte säkert att norska 31-åringen, som i går satte nytt världsårsbästa på 10 000 meter på tiden 31.40, får springa på löparbanan på Stockholms stadion den 23 augusti när svenska Diamond League-galan avgörs, något som SVT rapporterade om först.

– Vi har en inställning att tidigare dopningsavstängda ger dålig reklam för friidrott, och vår gala, säger tävlingsledare Jan Kowalski till Sporbladet.

Är det helt uteslutet att bjuda in Therese Johaug?

– Vi säger generellt inte nej. Det är tveksamt hur vi skulle göra, det är inte givet. Vi är en gala som måste ha fokus på vad tv-publiken och våra sponsorer vill ha. Vi vet inte vad det skulle få för konsekvenser att bjuda in henne.

Svenska längdstjärnan Frida Karlsson tycker det vore märkligt om Johaug inte får springa på friidrottsgalan i Stockholm.

– Hon får ju tävla i längdskidor så jag tänker att hon har stått sitt kast. Och eftersom hon får tävla i skidor så borde hon få tävla i löpning också, säger Frida Karlsson till Sportbladet.

2017 stängdes norskan av i 18 månader efter att ett dopningsprov visat spår av den anabola steroiden clostebol. Johaug hävdar att hon fått i sig den förbjudna substansen via läppsalva.