Van der Poels nya karriär – fått 400 förfrågningar

Publicerad 2022-03-04

Vad ska Nils van der Poel göra efter skridskokarriären?

Erbjudanden saknas inte. Han har fått över 400 förfrågningar från företag och organisationer.

– Jag tror att mycket av det som gjorde att jag ville bli en duktig idrottare är tillämpbart i väldigt många branscher, säger han.

I går meddelade Nils van der Poel att helgens allround-VM i Hamar är hans näst sista tävling som professionell skridskoåkare. Han lägger av efter världscupavslutningen i Heerenveen nästa vecka.

Med dubbla VM-guld, dubbla OS-guld och dubbla världsrekord i bagaget är han redo för nya utmaningar.

– I och med OS-gulden har jag fått exceptionellt många möjligheter att göra saker. Jag har fått kontakt med människor som jag inte hade kommit i kontakt med annars, säger han.

Mattias Hadders på skridskoförbundet har fått ta emot över 400 förfrågningar å van der Poels vägnar sedan OS.

Drunkna i allt

– Det är väldigt lätt att bara drunkna i allt, erkänner van der Poel.

– Men det är ett champagneproblem, säger han med ett skratt.

Att van der Poel skulle förlora sin lyskraft för att han lägger av med elitsatsningen oroar inte hans manager Bo Johansson. Inte det minsta.

– Nej, vad han än kommer att företa sig så är han Nils van der Poel med hela svenska folket. Han har blivit folkkär väldigt snabbt, säger han.

– Framgångarna under OS har bara ökat hans värde. Han har skapat ett varumärke som kommer att bestå. Det är inte avhängigt av vad han gör egentligen, säger Bo Johansson.

Väcka intresse

van der Poel tänker att han har ett budskap som borde väcka intresse också utanför idrottsvärlden.

– Jag tror att mycket av det som gjorde att jag ville bli en duktig idrottare är tillämpbart i väldigt många branscher. Och det gäller inte bara i olika idrotter, utan även i andra delar av livet, säger han.

Budskapet är i grunden enkelt, men uppfordrande.

– Det absolut största för mig var när jag började lära mig att hantera min passion. Jag insåg att att den svagaste länken inte var min kondition, det var inte min styrka och inte min teknik, utan det var min motivation. Det var att jag inte kunde hantera den som hindrade mig från att bli så duktigt som jag skulle kunna bli.

Nils van der Poels plan är att under det kommande året utforska de nya kontakterna han nu fått.

– Det handlar om att försöka komma ut i näringslivet så mycket som möjligt och prata till sponsorer och andra företag som föreläsare. Samtidigt hoppas jag få insikter i många verksamheter.

– Jag är taggad för det här. Och om ett år så väljer jag det bästa som jag har upplevt och ger mig mer åt det.

Slutet på en karriär

Några som redan visat intresse för van der Poels talanger är försvaret. De anställde stjärnan tre veckor i höstas som ett första steg i sitt samarbete med Sveriges olympiska kommitté. Och militären är en möjlig framtid.

– Vi har haft några samtal sedan dess, erkänner han.

Nästa vecka avslutar Nils van der Poel sin elitkarriär. Flera sponsorer ska åka till Heerenveen för att stötta van der Poel på plats. De ska tränga in sig bland 12 500 skridskotokiga fans.

Det blir slutet på en karriär – och början på en ny.

Följ ämnen i artikeln