Levererade pistol som dödade kvinna – kan draftas tvåa

Miller: ”Lärt mig en läxa”

Publicerad 2023-06-22

Brandon Miller tippas av flera draftas som tvåa i NBA-draften.

Detta trots att han levererade en pistol som senare användes i en dödsskjutning.

– Det känns som att den kvällen hade kunnat ändra min karriär på mindre än ett hjärtslag, sa Miller om händelsen på en pressträff.

NBA-draften närmar sig.

Solklar etta i draften är Victor Wembanyama, 19, den stora talangen från Frankrike som jämförts med storheten Michael Jordan. San Antonio Spurs är det lyckligt lottade laget som ska få drafta först.

Tvåa eller trea i draften väntas bli Brandon Miller, 20. Charlotte Hornets och Portland Trail Blazers står det då mellan för 20-åringen.

Men det har inte alltid varit självklart att Miller skulle få delta i draften.

Närvarade vid dödsskjutning

Alabamaspelaren levererade en pistol till sin tidigare lagkamrat Darius Miles. Pistolen tillhörde Miles, men återfanns i Millers bil sedan Miles lämnat den där, har Millers advokat sagt enligt AP.

Miles gav i sin tur vapnet till sin barndomskompis, Michael Davis, som med pistolen dödade den 23-årige mamman Jamea Harris samma kväll.

Enligt ESPN hade ett bråk mellan Harris pojkvän och Davis gått överstyr och resulterade i skjutningen som ledde till Harris död.

Miller befann sig på platsen vid skjutningen, men ska inte ha deltagit i bråket eller skjutningen.

Darius Miles och Michael Davis greps och har sedan åtalats för mord, men Miller har hela tiden varit på fri fot och fri från åtal.

– Det finns inget vi kan åtala honom för, sa distriktsåtalaren i Tuscaloosa Paula Whitley till AL.

Lärde sig en läxa

Hans inblandning i draften blev däremot ifrågasatt.

Miller beskrevs av sitt universitet, Alabama University, som ett vittne som samarbetade med polisen och inte sågs som misstänkt person.

På en pressträff förklarade Miller vad han sagt till de klubbar han potentiellt kan ansluta till.

– Budskapet jag har presenterat för dem är bara, det hela har gjort att jag lärt mig en läxa. Man måste alltid vara medveten om sin omgivning och vad du är omgiven av. Det känns som att den kvällen hade kunnat ändra min karriär på mindre än ett hjärtslag, så bara att alltid vara medveten om din omgivning.

”Fel plats vid fel tillfälle”

Universitetet beslutade att behålla Miller på skolan och i basketlaget ”baserat på den fakta vi fått till oss”.

Skollagets baskettränare Nate Oats kommenterade saken under en presskonferens:

– Brandon har hela tiden samarbetat med polisen. Hela situationen är bara sorglig. Man kan inte kontrollera vad någon gör utanför träning, ingen visst att det där skulle hända. Elever i college är ute.

– Brandon har inte varit i något trubbel i det här fallet, bara på fel plats vid fel tillfälle, och jag är säker att NBA-scouter kommer att göra sin hemläxa.

Det är NBA-draften 2023

 • NBA-draften 2023 äger rum natten till fredag den 23:e juni 01.30 svensk tid, på Barclays Center i New York.
 • Draften tv-sänds inte i Sverige, men sänds på ESPN och ABC och streamas på ESPN+ och Hulu i USA.
 • Sedan Bobi Klintman hoppat av ingår det inga svenskar i draften.

Topp fem spelare som kan draftas

 • 1. Victor Wembanyama, 19, Power forward
  Spelar i dagsläget i Metropolitans 92 i den franska högstaligan, som kom tvåa efter finalförlusten mot Monaco. Solklar etta i draften och har pratats om som den största baskettalangen sedan Michael Jordan. Hans otroliga längd tillsammans med hans teknik gör att Wembanyama enkelt tar sig fram på basketplanen.
 • 2. Scoot Henderson, 19, Point guardar i år spelat för NBA G League Ignite i NBA G League, den amerikanska utvecklingsligan. Kom elva under ordinarie serie och gick därmed inte vidare till slutspelet. Tros av flera experter draftas tvåa tack vare sin snabbhet och spelförmåga.
 • 3. Brandon Miller, 20, Small forward
  Studerat på Alabama University och spelat för skolans lag. Åkte ut i kvartsfinal i collegemästerskapets slutspel mot San Diego State. Tippas draftas trea. Styrkor: att dribbla och sätta trepoängare.
 • 4. Amen Thompson, 20, Point guard/ Shooting guard
  Spelat för City Reapers som vann Overtime Elite-serienEn basketliga för 16-20-åringar baserad i Atlanta, Georgia. den här säsongen. Väntas draftas fyra, mycket tack vare sin bollkontroll.
 • 5. Ausar Thompson, 20, Shooting guard/ Small forward
  Tvillingbrorsan till Amen Thompson. Har också spelat i City Reapers under säsongen. Hans fotarbete, intensitet och defensiva arbete ligger bakom Ausars topp fem placering i draften.

Draftordning i NBA-draften 2023

 1. San Antonio Spurs
 2. Charlotte Hornets
 3. Portland Trail Blazers
 4. Houston Rockets
 5. Detroit Pistons
 6. Orlando Magic
 7. Indiana Pacers
 8. Washington Wizards
 9. Utah Jazz
 10. Dallas Mavericks
 11. Orlando Magic
 12. Oklahoma City Thunder
 13. Toronto Raptors
 14. New Orleans Pelicans

Följ ämnen i artikeln