Norska experten kritiserar Dahlqvists rekord

”Jag tror att Kristine Stavås Skistad är snabbare”

Uppdaterad 2019-04-29 | Publicerad 2019-04-13

I går snuvades Kristine Stavås Skistad av Maja Dahlqvist på världsrekordet i supersprint.

Svenskans rekordtid väcker nu kritik i Norge.

– Jag tror att Kristine Stavås Skistad är snabbare än Maja Dahlqvist, säger TV2:s expert Petter Skinstad till Adressavisen.

Stor förvirring uppstod i skidvärlden under fredagen.

Först rapporterades att den norska talangen Kristine Stavås Skidstad hade slagit nytt världsrekord på 100 meter supersprint. Norskan vann finalen i Hafjell på 12,36 och trodde själv att det innebar nytt världsrekord.

– Det är bra för jag hoppades på det när jag kom hit. Jag hade inte varit nöjd om jag inte tagit det, sa hon.

Men samtidigt hade Maja Dahlqvist tävlat i Ramundberget. Hon slog till med tiden 12,20 i prologen och därmed var det Dahlqvist som slog det nya världsrekordet.

– Jag visste bara vilken tid jag hade. Sen visade någon upp en rubrik från Norge om att hon (Stavås Skistad) satt nytt rekord på 12.36, men jag visste att jag hade 12.20 så då insåg jag att det var rekord, sa svenskan.

”Skistad är snabbare”

I Norge tycker man dock att Dahlqvists tid inte borde räknas.

Petter Skinstad, expert på TV2, påpekar att Dahlqvist stod för rekordtiden under prologen, där åkarna startar klockan själva då de passerar startlinjen.

Han menar att jämförelsen med Kristine Stavås Skistads tid blir orättvis, då norskan startade på ett startskott och således tappade hundradelar i reaktionstid.

– Därför skulle en likadan insats i ett heat och en prolog aldrig få samma tid. Jag har inte sett några tider från heaten i Sverige, säger Skinstad till Adresseavisen.

Han fortsätter:

– Jag tror att Kristine Stavås Skistad är snabbare än Maja Dahlqvist.

Följ ämnen i artikeln