Två guld – på två dagar: ”Firas med drinkar”

Publicerad 2021-04-22

Två SM-guld på två dagar.

Det ena som tränare, det andra som spelare.

– Jag fumlar för att hitta orden nu, säger Hylte/Halmstads Pedro Mendes.

Hylte/Halmstads herrar vann över rivalen Falkenberg i tre raka set under torsdagens SM-final i volleyboll. Och i går, onsdag, knep Hylte/Halmstads damlag SM-guldet efter 3–2 i set mot Engelholm.

Senast en klubb, på både dam- och herrsidan, spelade hem båda SM-gulden? 33 år sedan.

För brassen Pedro Mendes blev det dubbel glädje, då han tog guld som tränare under gårdagen – och som spelare under torsdagen. En brasse som kom till klubben inför den här säsongen.

– Det har varit ett otroligt år för oss, jag är så glad för klubbens skull, både för damerna och för herrarna. Just nu fumlar jag för att hitta orden, vi har lagt ner så mycket arbete den här säsongen och jag är så glad över att vi kunde avsluta så här, säger Mendes till Sportbladet.

– Jag kom hit för att träna damlaget, jag slutade själv spela för tre år sedan. Men i december tappade vi två spelare på min position och då fick jag frågan om att hoppa in och spela – och nu tappade vi ytterligare en spelare, då behövde jag steppa upp och spela igen. Jag är självklart glad för att kunna hjälpa till.

Mendes fortsätter:

– Från första dagen har det varit underbart här.

”Ska fira för båda gulden”

Vilket guld håller du högst?

– Ärligt talat var jag mer glad för tjejernas guld i går, jag vet hur mycket arbete de har lagt ner. Men missförstå mig inte, jag är även glad för guldet i dag.

Har någon lyckats med den här bedriften tidigare?

– Som jag förstod det har jag gjort något som ingen gjort tidigare. 

Hur firar man två guld på två dagar?

– Det har varit lite firande, men det var inte lika mycket i går då jag hade match i dag. Tjejerna firade till fem i morse men jag lämnade vid ettiden och jag var väldigt fokuserad på dagens match. Men i kväll ska jag fira för båda gulden.

Du var uppe till ett i natt?

– Det var inget party, jag var där, men i dag ska det firas med lite drinkar och en bra tid med killarna. Jag är väldigt glad för vad vi åstadkommit.

”Är en relik i volleybollen”

För 38-årige stjärnan Marcus Nilsson var guldet extra speciellt. Han är en av svensk volleybolls stora men i prisskåpet har en valör saknats. SM-guld. I kväll fick han till slut det – med klubben han fostrats i.

– Det känns underbart, jätteskönt att vi lyckades knyta ihop det i dag och inte riskerade en tredje match. Jag tycker hela laget steppade upp i dag och det var en krigarinsats. Det här är den enda klubben jag spelat för i Sverige, jag känner alla som jobbar i och runt klubben. Det var SM-guldet som saknades, så det är skönt att sätta in det i bokhyllan, säger Nilsson.

38 år har du hunnit fylla, hur länge håller du på som elitspelare?

– Jag är väl lite av en relik i volleybollen, så länge kroppen håller och motivationen finns där så är det bara att köra på.

Följ ämnen i artikeln