Sandviken säger upp alla spelaravtal

Klubben i kris – stjärnorna lämnar? ”Inte förstått att det var så här illa”

avSimon Sjöstrand

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Sandviken blöder ekonomiskt.

Nu agerar klubben – och säger upp alla spelaravtal efter säsongen.

– Man är lite chockad och förvånad, säger lagkaptenen och storstjärnan Daniel Berlin till Sportbladet.

Sandvikens AIK är en stormakt i svensk bandy.

Klubben har nio SM-guld och har spelat sex finaler de åtta senaste åren, senast i fjol då man vann grundserien.

Men ekonomiskt går det tungt.

Elitlicensen i fara

I våras redovisade föreningen skulder på åtta miljoner kronor och det har rapporterats om att klubbens elitlicens är i fara. På fredagen uppgav flera medier, däribland Bandypuls och bloggen Bandyfeber, att klubben skulle agera genom att säga upp alla (!) spelaravtal så att spelarna blir kontraktslösa efter den här säsongen.

Det skrevs också om andra åtgärder för att klara det pressade ekonomiska läget, så som att se över biljettpriserna för att locka mer publik.

På en presskonferens på fredagen bekräftade klubben uppgifterna. Spelaravtalen sägs upp till den 31 mars nästa år och det betyder att alla avtal kan förhandlas om eller att spelarna – däribland stjärnor som Christoffer Edlund och lagkaptenen Daniel Berlin – är fria att lämna efter säsongen.

”Trodde man inte”

När Sportbladet pratar med Daniel Berlin säger han att spelarna fick beskedet på torsdagen – dagen före presskonferensen.

– Vi har förstått att det är allvarligt, men att det är sådan här kris har vi inte förstått. Det här trodde man väl inte skulle hända, säger bandystjärnan, som ändå låter lugn och sansad.

– Alla tar det olika. Man blir förvånad, vissa blev arga över att det gått så här långt. Tycka vad man vill om att de kanske skulle ha agerat tidigare, nu har de tagit beslutet och det är för föreningens bästa.

Men att era avtal sägs upp mitt under säsongen?

– Ja, det är inte så bra, kan jag tycka. De flesta har det här som huvudinkomst, det blir lite ändrade planer. Men föreningen är större än vi. Den har varit verksam länge och det känns som att den ska fortgå, säger Berlin, som berättar att styrelsen kommer ha individuella samtal med spelarna den närmaste tiden.

”Får se vad som händer”

– Vi får se vad som händer. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att det kommer bli en helt annan spelarbudget.

Vad händer med dig nu?

– Det är för tidigt att säga. Man är lite chockad och förvånad fortfarande. Men man flyttade inte hem för att tjäna massa pengar, då hade man varit i Ryssland. Vi får se vad som händer.

På presskonferensen gjorde Sandvikens ledning klart att klubben är fokuserad på att vända trenden, samtidigt som man presenterade en rad åtgärder för att rädda situationen (se fakta nedan).

– Det handlar om att rädda den här säsongen, säger Daniel Berlin och fortsätter:

– Jag tror det kommer sluta positivt för klubbens del, sen hur det går sportsligt vet jag inte. Som de sa: Deras SM-guld i år är att klara det ekonomiskt och få elitlicens, så det lär bli mer ekonomi än sportsligt. Det är klart att det är ett energiläckage.

”Går inte att svara på”

För egen del, har du några krav gentemot klubben i den här situationen?

– Inom någon månad bör de lägga fram någorlunda förutsättningar, då kan man ta ställning till saker och ting.

Vad tror du, spelar du i Sandviken nästa säsong?

– Det går inte att svara på nu. Jag har inte landat än. Men man får hoppas att det inte blir några förändringar (på spelarsidan) redan nu. Sportsligt är det klart att det här kan påverka, det kan vara spelare som vill byta klubb omgående och då tror jag inte att föreningen kommer sätta stopp. Vi hoppas få behålla truppen den här säsongen.

– Klubben mår inte bra, men det finns ett jäkla engagemang och det ger framtidstro.

Sandviken var inte ensamma om att visa upp ett minusresultat förra året. Hälften av klubbarna visade upp ett negativt resultat och bandyförbundet har nyligen startat en utredning om elitklubbarnas ekonomi.

Sandviken ligger trea i tabellen.

ARTIKELN HANDLAR OM