Leifby: Jag blir inte förvånad om Bajen fyller Globen i vinter

Bajen, bärs och inomhusfotboll.

Det skulle förvåna mig om inte Hammarby, eller någon annan, snart fyller hela Globen.

Det heter faktiskt FUTSAL!

Okej.

Fotsulsfotbollen är en av inomhussporterna som växer snabbast i världen och här i Sverige ploppar det upp nya lag hela tiden.

Det finns en allsvenska, Sverige har ett landslag, men avståndet upp till de bästa nationerna är gigantiskt.

Sporten är stor i Sydeuropa och i Brasilien, förstås, och de bästa spelarna i de bästa ligorna är storstjärnor med feta kontrakt.

Sverige, Hammarby och division 1 södra Svealand är inte riktigt där, än, men det här kändes ändå som starten på någonting.

Vi har inte utrymme att dra alla regler och förutsättningar här och nu (mejla mig så skickar jag ut stenciler) men vi kan i alla fall slå fast att det är viktigt med tajming i futsal.

Fina tåfjuttar

Det hade kommit tre meter snö i Stockholm de senaste dagarna och förutsättningarna för inomhusfotboll kunde väl knappast ha varit bättre.

De 762 personerna som tog plats i K-märkta Eriksdalshallen fick se Hammarby slå IK Hephata (Sveriges äldsta dövidrottsklubb och Stockholms tredje äldsta idrottsförening efter AIK och Dif) i den historiska premiären.

Det blev 9-4 i en svängig historia och i hemmalagets målprotokoll återfanns namn som Andreas Haddad, Erik Sundin och Alagie Sosseh, den sistnämnda från IK Frej i superettan (utomhus).

Och det här var faktiskt mer underhållande än jag hade vågat hoppas på.

Jag var rädd att känslan skulle vara att futsal är en sport som är roligare att utöva själv, än att titta på, men fan vet alltså.

Hammarby var totalt överlägsna i första halvlek och IK Hephata hade knappt ett vettigt avslut på mål, men i andra fick de kontakt när de gick från 5-1-underläge till 5-4 via ett par fina tåfjuttar.

Wild card till ettan

Eftersom effektiv tid gäller i futsal, klockan stoppas alltså så fort bollen är ”död”, så var det roligt när en av Hephata-spelarna rusade fram och hämtade bollen efter en reducering, och sedan rusade med bollen mot mittlinjen för att snabbt sätta igång spelet.

Hade avsparken dröjt i sju veckor hade de ändå haft lika mycket tid kvar att spela på.

Hammarby har fått ett wild card till ettan, de siktar på att snabbt klättra i seriesystemet och med mixen av futsalspelare och gamla ikoner kan de göra satsningen till en snackis.

Profiler som Lasse Eriksson, Peter Berggren och ”Sulan” (förstås) har lovat att ställa upp och spela matcher, Hasse Eskilsson är ”sportchef” och kan nog tänka sig att göra ett byte eller två trots sina gubbvader, Micke Rönnberg har kommit hem från Grekland har jag hört.

Jag skulle verkligen inte bli förvånad om Hammarby fyller Eriksdalshallen redan den här vintern, och kan innebandyn fylla Globen under SM-finalhelgen – då är det bara en tidsfråga innan futsalrörelsen gör det också.

Lyft röven, politiker

För Hammarby handlar satsningen också om att hitta någonstans att vara.

Som det ser ut i dag har innebandy, handboll, basket och andra inomhussporter förtur till hallarna eftersom fotbollen anses vara en utomhussport.

Tioåringar får hålla till godo med 22.30-tider eller så förpassas de till stenhårda grusplaner eller spår.

Med futsal blir det annorlunda.

Futsal räknas som inomhussport och med en sådan förgrening i föreningen kan klubbarna konkurrera om bra halltider, väl i hallen går det att jobba med bollteknik och snabba tankar och det förstår väl vem som helst vad det kan göra för en utomhusspelare.

Den ökade konkurrensen kommer även att göra det tydliga än mer tydligt.

Det finns för få is-, idrotts- och gymnastikhallar i Stockholm och nu måste politikerna lyfta på röven och göra någonting åt saken.

När det är lättare att hitta en plats på ett surdegshotell än i en gymnastiksal, då är det någonting som är åt helvete med hela upplägget.